10 steg till ditt drömbadrum

Badrum med mönstrat kakelgolv

Planerar du en badrumsrenovering? Med vår lista kommer du att ha lättare att uppnå ditt drömbadrum och undvika hantverkarfällorna.

  1. Se till att hämta in referenser innan du väljer hantverkare som ska fixa ditt badrum. Fråga grannar och bekanta efter bra tips. Kolla också upp att hantverkaren du väljer är certifierad och är knuten till någon branschorganisation. Att ha en behörig, kunnig hantverkare är av största vikt – en vattenskada kan förstöra hela huset och bli väldigt kostsam.
  2. Satsa på att få till ett lättstädat badrum. Vägghängd toa och badrum underlättar städningen, men det är förstås viktigt att du först kontrollerar att väggen håller för den typen av konstruktion.
  3. Även om du inte gillar att bada så gör barnen det – så funderar du på barn, se till att få plats med ett badkar. Räcker inte utrymmet till så kan man lätt ordna en plaskdamm år familjens minstingar. Man kan bygga upp en högre kant runt duschen och installera ett avlopp som klarar större mängder av vatten.
  4. Tänk igenom förvaringen ordentligt. I ett badrum blir det lätt mycket saker. Ett tips är att satsa på flyttbara moduler för flexibilitetens skull. Man behöver inte alltid köpa dyr, fast inredningen.
  5. Visst går det att spara pengar, men det gäller också att snåla på rätt ställen. Om du köper exempelvis ett bubbelbadkar så måste du vara noga med kvalitetskontroll och att ha bra garantier. Du kommer inte att tjäna pengar på att köpa ett badkar som går sönder.
  6. När du köper kakel – missa inte de stora varuhusen. Om du vill ha en standardfärg – varför betala ett överpris på en exklusiv butik? Det går också bra att köpa lite dyrare plattor som du kan spränga in här och var. Ett bra sätt att skapa en lyxig känsla till ett rimligt pris.
  7. Barnsäkerheten bör du tänka på, oavsett om du har barn själv eller barnfamiljer i bekantskapskretsen som kan tänkas hälsa på. Lås in farliga mediciner, lägg halkmatta i badkaret, undvik vassa hörn så mycket det är möjligt och se till att det är mjuka former på porslin och förvaring.
  8. Glöm inte bort att barnen blir större och att kraven på badrummet förändras när du har tonåringar hemma. Dubbla handfat kan vara en bra idé liksom att separera toaletten från det övriga badrummet.
  9. Satsa på att få till en bra belysning. Välj armaturer som är anpassade till våtutrymmen, el och vatten är en farlig kombination. Tänk igenom belysningen så att det inte blir konstiga skuggor vid spegeln.
  10. De praktiska är givetvis viktigt i ett badrum men glöm inte trivseln. Satsa lite extra på inredningen. Med en bra ventilation så har man stora valmöjligheter: blommor, mattor som är sköna för fötterna och härligt fräscha doftljus.

Bilden är lånad från Hemnets inspirationssida för badrum.