9 tips inför husköpet

Bibliotek med nordisk inredningsstil

Att köpa hus är för de flesta den största affären i livet. Vad ska du tänka på för att undvika onödiga extrakostnader? Här får du nio tips som kommer hjälpa dig på vägen mot din drömbostad.

  1. Gör en ordentlig kartläggning av marknaden. Har du bra koll på den lokala marknaden så har du en utmärkt möjlighet att pruta och riskerar inte att betala överpris. Kolla upp varför huset är ute till försäljning och hur länge annonsen har varit uppe. Undersök vad andra hus i området har kostat.
  2. Gå igenom huset ordentligt. Innan du signerar kontraktet, se till att hitta eventuella dolda fel. Anlita helst en besiktningsman. Viktigt är att besiktningsmannen är ordentligt försäkrad, då kan du senare reklamera fel som inte hittats.
  3. Ta hjälp av en ekonomisk rådgivare. En sådan kan hjälpa dig att få ordning på alla kontrakt, förhandla fram en fördelaktig boränta och se till att du inte får onödigt höga kostnader vid köpet.
  4. Lägg upp en förhandlingsstrategi. När du har koll på husets alla brister så är det bra om du har en plan innan du förhandlar om priset. Istället för ett lägre pris kan säljaren stå för kostnaderna för att åtgärda felen.
  5. Betala med egna pengar. För att få skydd mot höjda månadskostnader vid räntehöjningar så kan det vara bra att lägga så stor insats som möjligt i huset.
  6. Pruta på boräntan. Tar du lån för husköpet? Kolla med minst tre banker och acceptera inte första budet. Erbjud dig att flytta alla dina bankaffärer till den bank som ger dig bäst ränta.
  7. Teckna rätt försäkringar. Vid husköp finns det flera försäkringar som är måsten för att skydda dig mot det oförutsedda. Konsumenternas bank och försäkringsbyrå kan hjälpa dig at hitta rätt i försäkringsdjungeln.
  8. Amortera på lånet. För varje gång du amorterat minskar dina räntekostnader till banken. När räntorna är låga, som de är nu, är det läge att amortera.
  9. Tänk framåt. Att köpa ett hus och sedan sälja det snabbt är oftast en förlustaffär. Se också till att du har råd att bo i huset. Inte bara lånekostnaderna varierar från år till år, även driftskostnaderna kan gå uppåt.
  10. Följer du de här råden kommer du att öka chanserna för att lyckas på bostadsmarknaden, hitta ett hus eller en lägenhet som du trivs med och få boendekostnader som du kan hantera.

    Bilden är lånad från bloggen Simplicity hos Sköna Hem.