Checklista när du ska anlita golvslipning

Att anlita en firma för golvslipning kan kännas nervöst. Åtminstone kan det vara så om det är första gången man anlitar entreprenören. Det gäller att det finns ett förtroende gentemot aktören – och aktören bör även känna ett förtroende för dig som kund. Bor du i en större stad, till exempel på Östermalm i centrala Stockholm, finns det ett stort urval av bolag att välja mellan. När urvalet är stort kan det finnas en högre risk att man stöter på någon som är oseriös. För att minska risken att något går fel finns det ett par saker som är bra att stämma av på förhand.

Ta in och jämför offerter

Att ta in och jämföra offerter är bra ur flera perspektiv. Dels säkerställer du att du betalar ett marknadsmässigt pris, men du får också ett ypperligt förhandlingsläge när du har flera att välja aktörer att välja mellan. Kanske kan du få till en affär där du betalar för en efterbehandling med klass 1-lack, men du får klass 2-lack. Den här metoden fungerar bäst om du bor på en liten större ort, så som Östermalm i Stockholm, eller någonstans i Göteborg eller Malmö till exempel. I mindre städer är chanserna att få flera offerter mindre än i till exempel Östermalm, av förklarliga skäl.

Kontrollera det formella

Det finns ett antal formella saker som en golvslipare bör ha i sin ordning. Till exempel:

  • F-skattsedel. En F-skattsedel kan beskrivas som ett bevis för att det är entreprenören, och inte du, som ska behöva göra skatteavdrag eller betala in arbetsgivaravgifter. Det innebär alltså att golvsliparen själv betalar in sina skatter och avgifter.
  • Försäkring. Det är alltid bra att titta på om företaget som golvsliparen jobbar för är försäkrat. En ansvarsförsäkring innebär till exempel att firman har ekonomisk uppbackning ifall olyckan skulle vara framme.
  • Skulder eller betalningsanmärkningar. Innan du anlitar ett företag – oavsett om det är för golvslipning, rörarbeten eller något annat – är det bra att kolla upp det hos Kronofogden.
  • Adressuppgifter. Är firman baserad i Malmö men det står en adress på Östermalm i Stockholm på fakturan? Om det är olika uppgifter på offert och faktura kan det vara läge att konfrontera.

Saker att komma överens om

Efter att du har kontrollerat det formella och bestämt dig för att anlita firman, är det viktigt att vara överens om arbetsdetaljer på förhand. Till exempel är det bra att ha stämt av följande:

  • Golvslipningens omfattning (kvadratmeter, rum, efterbehandling och så vidare).
  • När ska arbetet påbörjas? När ska det vara klart?
  • Pris (inklusive moms).
  • ROT-avdrag.

Det här är bra att få ner på papper. Om en tvist skulle uppstå efter att arbetet är slutfört, har du då stöd i detta. Om det är ett stort projekt, och många golv som ska slipas, är det bra att stämma av arbetet under dess gång. Betala inte för arbete som inte är utfört. Läs mer här om golvslipning: golvslipningöstermalm.se.