Dags för nytt golv? Överväg en golvslipning istället

dammsugare på parkettgolv

Ett golv har ingen obegränsad livslängd och i och med att det slits mer än någon annan yta i hemmet så kan det komma en situation där golvet man har i ett visst rum måste bytas ut. Det dagliga slitaget på ett golv innebär att du går på det, du tappar saker, du kanske har klackskor, dina barn leker på golvet, det finns tunga möbler och att det hela tiden – särskilt i hallen – kommer in väta som nöter och skadar golvet i fråga.

Inga konstigheter så långt – men en viktig sak gällande golvet och dess livslängd handlar om att många räknar ut det för tidigt. Man dödsförklarar patienten innan pulsen slutat slå. I många fall så krävs det bara lite hjärt-och-lung-räddning för att golvet ska bli som nytt igen.

Golvslipning tar bort repor och smuts

Vi kan säga att du bor i en lägenhet i Göteborg och att du anser att det massiva trägolv som finns i ditt vardagsrum är väl slitet. Det är solkigt, det finns repor, tunga möbler har satt spår och det finns sprickor lite här och var. Dessutom så upplever du att golvet ser smutsigt ut direkt; du kan nyligen ha dammsugit och torkat av det – men redan efter någon dag så ser det skitigt ut igen. Du beslutar dig för att det är dags att byta golv i vardagsrummet.

Vårt råd är att du inte gör det – åtminstone inte innan du sett över ett annat alternativ som innebär att du kontaktar ett företag för en golvslipning. En golvslipning är nämligen en del av det underhåll som krävs för ett massivt trägolv – och för exempelvis andra trägolv som parketter – och genom en sådan så förlänger du livslängden. Skulle en golvslipning vara möjlig – man brukar säga att varje golv går att slipa ungefär tre gånger – så kommer du dels att komma väldigt mycket billigare undan (en golvslipning kostar en bråkdel av vad ett nytt golv gör) och dels så kommer du också att få ett vackrare golv.

En golvslipning ger skönheten tillbaka

Den stora anledningen till varför en golvslipning är att föredra framför ett nytt golv ligger inte i det ekonomiska. Visst, att den är avsevärt mycket billigare är viktigt – men än viktigare är att det golv som slipas i din lägenhet i Göteborg kommer att bli så mycket vackrare. Ett äldre trägolv har redan satt sig och skaffat sig den patina som tar extremt lång tid för ett nytt golv att skaffa sig. En golvslipning förädlar och förvandlar ett slitet golv till ett nytt igen.

Vi ska även nämna en annan viktig del inom golvslipning: det går att förändra ett golv från grunden även med denna metod. Genom att välja en annan ytbehandling än den som legat på golvet tidigare så kan du förändra golvet – och därmed hela rummet – totalt.

Lack i kök och olja i vardagsrum

Vanligt är att lack används som ytbehandling, men i exempelvis vardagsrummet så kan man välja olja (som ger ett sämre skydd; men just i vardagsrummet sker ofta ett mindre slitage) och få en varmare, mer harmonisk plats. Även hårdvaxolja är gångbart, och populärt val, som ytbehandling.

Under senare år så har man även sett att så kallad pigmentering blivit ett populärt val. Det innebär att man blandar in färg i den ytbehandling man valt. Kort sagt: en golvslipning och efterföljande ytbehandling kan ge lika stora möjligheter gällande förändring som ett nytt golv kan göra.