Golven som gör hemmet

Tänker du att det är väggarna som är viktigast i dina rum? Tänk om. Golvet är minst lika viktigt. Vilket golv du väljer lägger grunden för känslan i ett hem. Ett grovt trägolv sätter direkt stämningen och visar att det här är ett genuint hem. Ett vackert lagt stengolv känns också genuint men ger en svalare känsla medan klinker kan slå an en elegantare ton. Sätter du fötterna på ett krackelerat kakelgolv förstår du att här är någon som tänkt till och kanske har konstnärliga ambitioner eller helt enkelt en bra hantverkare i ryggen. För det är ofta skillnaden mellan ett lyckat och ett misslyckat golv. Golv är hantverk så vill du vara säker på att få ett golv som du vill gå på i många år lägg en slant på en bra golvläggare. Fråga vänner, grannar eller arbetskamrater om de kan tipsa dig om någon duktig golvläggare. Annars finns ett stort utbud bland skickliga hantverkare, be att få referenser om du känner dig osäker!

Golvet är marken hemmet vilar på

För några år sedan var det populärt med vita golv och andra mycket ljusa nyanser. Det här kan ses mest som en trend som nu är på väg att bli mer ovanligt igen. Vita golv ger precis som ljusa väggar och tak en bra reflektion av ljuset och gör att hemmet känns stort och rymligt. Men det är opraktiskt med ljusa golv eftersom de fort ser smutsiga ut och golv ska hålla länge! Men förutom själva rengöringen så är vita golv knepiga för de flesta människor. Våra kroppar är fortfarande byggda för att leva i naturen. Det mest naturliga för oss är att ha mörk mark och ljus himmel, då trivs vi. Det betyder alltså att du som vill satsa på mörkare golv och ljusa tak har naturen på din sida. Du behöver inte tänka att golvet ska vara mycket mörkt, bara mörkare än taket.

Mönster som passar dig

Rätt golv gör alltså en stor skillnad för inredningen i ett hem. Det får gärna skvallra om dig och ditt hem. En vacker fiskbensparkett gör direkt människors som gillar funkis på gott humör! Det är lätt att hitta en snygg retrotapet från funkisperioden men att lägga en fiskbensparkett är inget man gör på en kafferast! Här krävs en bra golvläggare för att få ett snyggt resultat. Funkisvillan upplever en nytt uppsving sedan flera år tillbaka och därför finns ett relativt bra utbud av fiskbensparkett i handeln igen. Man tänker sig verkligen för innan man kastar ut ett sådant golv! I början av millenniet var hårda golv på stark frammarsch och fortfarande vill många visa att man har ett genomtänkt och vackert hem med klinker, sten eller kakel i golvet. Det fina med de här materialen är att det är kalla golv som samtidigt passar utmärkt för att rymma värme, sten- och klinkergolv passar bra för dig som vill ha värmeslingor för att slippa besvärande golvdrag som kyler fötterna.

På senare år har 1920-talet haft ett stort uppsving. Det är kul för dig som gillar mönstrade golv. 20-talet är en riktig höjdare på att kombinera färg och form på ett vågat sätt som samtidigt känns lyxigt och genomtänkt. Dessutom är 20-talet glädje – vem kan låta bli att le när man går på ett rödvit-rutigt golv? Oavsett vilket sorts golv du väljer är det klokt att lägga tid och pengar på att anlita en golvläggare eftersom golv är något som du måste använda mycket och länge. Det är lättare att själv sätta upp egna tapeter än att lägga ett vackert golv.