Hållbart att renovera istället för köpa nytt

Du vet väl om att det gäller att börja tänka mer långsiktigt när det gäller miljön. Att fixa de problem med miljö och naturresurser är inte bara politikernas ansvar. Vi som konsumenter har stor möjlighet att påverka tillverkningsindustrin genom de val vi gör. Genom att enbart efterfråga miljövänliga produkter har vi tvingat industrin att lägga om sin tillverkning. Det påverkar hela kedjan av tillverkning, från designer, till teknik, till utförande, materialval – som i fallet med elbilar. Eftersom kunderna alltmer har frågat efter elbilar, ser vi en omsvängning i bilindustrin. Alla bilar med självaktning tar just nu fram alltmer hållbara bilar som går på el. I Kina ser vi att flera städer redan har ställt om och låter stadsbussarna enbart gå på el, liksom städernas taxibilar. På det sättet kan vi på olika håll se till att agera, köpa tjänster och produkter som är miljövänliga och hållbara.

Vi som konsumenter kan påverka industrin

Det gäller allt från att välja om vi verkligen ska resa med flyg, till hur vi värmer upp våra hus och hur vi kör med de bilar vi har. Bor man till exempel i en storstad, behöver man kanske inte ens någon bil. Då kan det vara bra att välja bort dem och åka spårvagn, buss eller tunnelbana. Man kan välja åka tåg istället för flyg och vi kan välja att återanvända sakerna vi äger.

Som husägare kan vi låta renovera mer

Som hus- eller lägenhetsägare kan vi välja hållbara alternativ. Vi behöver återanvända mer av det vi har istället för att tänka köp-slit-och-släng-mentalitet. Vi bör helt sluta med det och lära oss återanvända, restaurera och förnya. När det kommer till tapeter och målarfärg är det lite svårt att återanvända tapeter och målarfärg. Däremot kan vi välja tapet och målarfärg med högre kvalitet och vårda tapeten så att den håller längre.

Slipa alla sorts golv

På samma sätt kan vi välja material på våra golv som håller längre. Så gott som alla sorts golv kan man slipa numera; även plastgolv. De nya plastgolven har så pass bra plast att de går att slipa. När det gäller linoleummattor och trägolv kan man slipa om dem, så länge det finns en yta som är tjockare än 2,5 millimeter. Är det osäker på om dina golv går att slipa, kan du alltid ta kontakt med en golvläggare som kan komma ut och titta på dina golv och kontrollera om de går att slipa. Efter slipningen lägger golvläggaren en ytbehandling på golven som gör att de ser som nya ut och gör att golven håller längre.

Välj en golvläggare för golvslipning

Då du väljer golvslipare är det bra att välja någon som också kan reparera golv, om det är så att delar av golvet behöver repareras innan det går att slipa. Bor du i Stockholm kan du alltid googla slipa golv Stockholm, så får du flera förslag på en golvläggare som kan komma ut och slipa om golven hos dig. Bor du någon annanstans, byter du ut Stockholm med den ort där du bor.