Hur byter man ut ett persiennsnöre?

I Stockholm sitter det persienner i så gott som varenda fönster. Vi har ett stort behov av att hindra solljus från att störa oss tidiga sommarmorgnar när vi vill sova vidare trots soluppgången, eller sena kvällar, när vi exempelvis vill kunna njuta av en film. Men vårt eviga dragande och vinklande av persiennerna har förstås ett pris, vi sliter ut våra persienner, oftast redan inom ett par år. Att vi dessutom slarvar med underhållet av persiennerna gör förstås även det sitt till. Tog vi hand om lameller och snören bättre skulle de så klart inte slitas ut lika fort.

I en persienn är snöret den svagaste punkten, vilket ju är ganska självklart med tanke på hur mycket vi drar i det och tvingar det att åka fram och tillbaka. När ett persiennsnöre blir för slitet går det till slut av och vi får persienner som antingen hänger ner åt ena sidan eller helt enkelt inte går att dra upp överhuvudtaget.

Ett relativt enkelt jobb för den händige

Att byta ut ett persiennsnöre är lyckligtvis inte jättekomplicerat, men det kräver ändå lite förkunskaper och en smula noggrannhet. Är man osäker om man klarar av det kan man med fördel vända sig till den persiennmontör som satte upp persiennerna. Vet man inte vem det var finns det gott om firmor i Stockholm som säljer, installerar och lagar persienner. Kostnaden för att byta ut snören är inte speciellt hög. Det kan till och med ingå som service om du kontaktar persiennmontören satte upp persiennerna.

Så här byter du själv ut ett persiennsnöre

Du börjar alltid med att ta isär fönstret så att du kommer åt persiennen. Äldre fönster kan ibland vara lite svåra att sära på, så om det var länge sedan du tvättade fönstren kan det gå lite trögt. Använd en skruvmejsel för att försiktigt bända isär bågarna. Se även till att du har lossat på den lilla haken som ska hålla ihop fönstret.

Nu kan du komma åt persiennen. Lossa den och ta den någonstans där du kan jobba i en bekväm ställning. Om du vill kan du passa på att damma av persiennen om det behövs. Dra sedan ut det trasiga snöret och kolla noga vilka hål det går igenom, så att du vet hur du ska dra det nya snöret. Fäst sedan änden av det nya snöret i en stoppnål eller större synål och börja trä tråden genom samma hål som det gamla snöret löpte genom. Tänk på att snöret ska komma från rätt håll genom varje hål enligt varannan-principen. Kolla på motsvarande snöre på persiennens andra sida om du är osäker. Längst ner drar du ut snöret och gör en ordentligt knut på det, tillräckligt stor för att snöret ska hållas kvar och inte åka tillbaka genom lamellen.

Är persiennens andra snöre också trasigt byter du ut det. Det är ett pilligt jobb, men det tar inte jättelång tid som du kommer att se. Och det är ganska rogivande om man har lite lugnande musik medan man jobbar.

Du kan också anlita ett proffs

Tycker du däremot att det låter komplicerat och att du antagligen kommer att ställa till med mer skada än nytta, är det också fullt förståeligt. Då gör du bäst i att kontakta en persiennmontör eller firma som jobbar med solskydd och låta dem hjälpa dig. Det kan faktiskt vara så att ett trasigt snöre är ett tecken på att det ändå är dags att byta ut hela persiennen, och då är det bäst att låta ett proffs göra jobbet. När man tillverkar nya persienner är det nämligen oerhört noga att man mäter rätt på millimeternivå, annars kommer persiennerna inte att sitta som de ska.