Inred badrummet i stil med resten av huset

Vad för slags villa bor du i? Är det ett hus som byggde under 1950-, 60-, eller 1970-talet, eller bor du i ett riktigt modernt hus? Moderna hus har sällan behov av renoveringar av badrum, förrän flera år senare. De flesta badrum håller i minst 20, 30 år. Då behöver man inte renovera dem på länge än, om det inte är så att du vill ha en särskild stil på badrummet. Är det så att du vill renovera det i en särskild stil är det några bra saker du kan tänka på innan du sätter igång med renoveringen.

Tänk på detta innan du renoverar badrummet

1) Planera badrummet. Du kanske vill att din stil ska gå igenom i hela badrumsinredningen? Du kan välja allt från lantlig stil, till det romantiska, det moderna och avskalade, funkisinspirerat och då tänker vi rutmönstret golv och fyrkantiga handfat och badkar eller en bohemisk stil med träpaneler och stora, gröna växter.

2) Välj inredning. Man måste inte ha flera miljoner på banken för att renovera badrum. Mycket av inredningen kan du skaffa på annat sätt än att gå till den dyraste badrumsinredaren. Du kan välja att handla miljövänligt och skaffa material som är begagnat. Ikea har en site som enbart är för handel av begagnade saker från Ikea. Det finns ofta fina saker på Blocket, eller varför inte fråga din handlare om de har en avdelning med begagnat? De kanske har det utan att du har upptäckt det. Om inte annat kan du ge dem idéer om det.

3) Hur har du tänkt lösa förvaringen i badrummet? Vi gör ju så mycket mer i våra badrum numera. Vi sminkar oss där, gör oss fina i håret, torkar håret med hårtork och förvarar alltså mer smink, groomingprodukter och alla slags produkter som vi behöver för kroppsvård. Därför behöver vi alltmer förvaringar i badrum.

4) Ska du har våtrumsmatta, våtrumstapet, eller måla med våtrumsfärg? Eller du kanske ska kakla badrummet och läggar klinker på golvet? Hur du än tänker bör du planera för hur du ska lösa det faktum att du behöver hantera mycket väta i badrummet. Många våtrumsmattor är riktigt fina numera. Och både våtrumstapeter och våtrumsmålarfärg har utvecklats mycket sedan 1970-talet då de var nya innovationer på den tiden. Man kan gott och väl planera kakel på en del av väggen. Man måste inte kakla hela badrumsväggar. Man kan även planera för en träpanel, som man målar med våtrumsfärg och tapetsera med en våtrumstapet. Dock kan man inte det i direktkontakt med badkar och duschkabin.

5) Hur gör du med belysningen? Lampor i badrummet är viktiga, men tänk dig när du stiger upp mitt i natten och inte vill tända i badrummet för då lyser hela badrummet och gör dig vaken. Då vill du hellre ha en dimmer som är varm och skonsam mot din nattsömn. Glöm inte att du måste anlita en behörig elektriker för installation av lampor.

6) Vilken firma ska du välja för badrumsrenoveringen? Det finns så många hantverkare – och vilket företag kan du lita på? Vilka är bra att ha att göra med? Det första och viktigaste är att du väljer ett behörig VVS-hantverkare. Sedan bör du fråga efter referenser. Och fråga om de ger dig kostnadsfria offerter och hembesök. Då kan du ge dig en säkrare offert, för då kan de se med egna ögon hur de behöver göra och vad det kan komma att kosta. Googla rörmokare Uppsala, om det är så att du bor där. Bor du någon annanstans i vårt avlånga land, skriver du istället för rörmokare Uppsala, skriver du rörmokare och orten där du bor, så får du förslag på flera rörmokare som arbetar nära dig. Sedan ber du om offert och referenser.