Inspektera avloppet när du söker en ny bostad

Ska du byta bostad? Givetvis så bör man alltid gå på en fysisk visning om man har möjlighet. Om du går i köptankar så ska du även alltid anlita en besiktningsman som inspekterar huset så eventuella dolda fel som uppstår får bekostas av den tidigare ägaren i framtiden. Om ni inte hittar några fel och du flyttar in så ska du på en gång inspektera avloppsrören genom en rörinspektionsfirma. Att köpa en bostad som har bristfälliga eller trasiga rör räknas ofta in som dolt fel och då är det alltså den tidigare ägaren som får betala för att laga rören eller ett helt stambyte.

Varför är det viktigt att inspektera rören?

Det är extremt viktigt att göra en rörinspektion med jämna mellanrum. Genom att inspektera rören så kan man hitta skador och även se om rören börjar bli slitna, rostiga eller dåliga. Detta gör att man kan åtgärda eventuella problem och skador på rören innan de går sönder och ger vattenläckage som kan skada ditt hus. Det är även viktigt att inspektera rören inför en försäljning, så du kan säga till den nya ägaren att rören är i bra eller dåligt skick. Om du undanhåller sådan information från den nya köparen så kan du åka på att betala för reparation, det kan med andra ord räknas som ett dolt fel om skada sker inom 10 år efter försäljningen.

Rören är viktigare än man tror

Att inspektera rören är mycket viktigare än vad man kan tro. Trasiga rör, vattenskador, kostnad för vatten och liknande kan bli en dyr historia, dyrare än att bara göra ett stambyte. Stambyten är inte allt för roliga i och med att alla vattenledningar stängs av, både för kök och badrum, men det är fortfarande lättare att hantera än stora vattenskador som dyker upp oanmält. Ett stambyte hinner man iallafall förbereda sig för och planera själv. Att inspektera rören kan alltså hjälpa er att slippa onödiga och oplanerade utgifter och att akut behöva söka ny bostad vid akut renovering.

Självklart kostar det en mindre summa för att genomföra en rörinspektion. Om du vill vara säker på att få det bästa priset för inspektion av rören, stambyte eller en badrumsrenovering så ska du alltid ta in offerter från flera företag. Ibland kan vissa företag tänka sig att sänka sina priser om du visar en billigare offert från ett annat företag. Med andra ord så kan hög konkurrens om jobben hjälpa dig att få ett bättre pris.