Så inreder du med hållbara material

Visste du att slit-och-släng-mentaliteten är ute? Att det är det hållbara och miljövänliga som är inne? Så när vi nu väljer material till våra olika inredningar, är det material som har tillverkats på ett hållbart sätt som kommer först i urvalet och att det är material som håller i längden som är attraktiva. Därför ska vi gå igenom några hållbara material. Det gäller att komma ihåg att hållbarhet och estetik inte är samma sak. Det är få gånger som de sammanfaller, och det är egentligen bara när det kommer till trä- och stenmaterial. Dessutom är estetik beroende på vad vi uppfattar som smakfullt och det är ju som väl känt väldigt olika och varierar från människa till människa.

Trä: Trä håller länge men endast om man underhåller det. Kräver att man oljar eller lackar det med jämna mellanrum, och att man slipar det då och då.

Plast: Håller länge, men blir mycket fult med tiden. Har länger hållbarhet än trä och behöver ingen underhållning.

Sten: håller i årtusenden och kräver inget underhåll.

Hållbarhet och underhåll

Sten kan du använda i allt från kakelplattor till klinkerplattor, till fönsterbänkar, arbetsbänkar, till eldstäder. Är det svårt att tänka sig användningsområden för stenmaterial, utan att ha besökt en handel som säljer stenmaterial? Du har säkert sett marmorskivor, eller imitationer av marmorskivor. Det är till sådana bänkskivor som du kan använda stenmaterial, men även till fönsterbänkar, badrumsbänkar men även till golv och väggar av sten, om man så önskar. Det finns många ljusa stensorter att välja mellan och behöver inte ge ett kallt eller hårt intryck. Om du funderar på stenmaterial, kräver de olika mycket underhåll.

Olika stensorter kräver olika underhåll

Marmor till exempel, kan behöva rätt behandling för att hålla sig snyggt. Till exempel gäller det att aldrig använda sura rengöringsmedel på marmor. All sorts damm och smuts bör avlägsnas med en mjuk borste. Har du en helt ny marmorskiva mer den bäst av att man stryker ett tunt lager med en fin olja några gånger. Bäst är om man använder underlägg till glas och att inte skära någonting direkt på en marmorskiva.

En granitskiva kräver inte mycket underhåll. Har du en ljus granitsort på din bänkskiva, kan det vara bra att skydda den mot fläckar som kan komma av kemikalier eller frätande ämnen. Det är bra om du inte använder sura rengöringsmedel eller sådana som innehåller blekmedel på granit.

Kompositmaterial kan ha en polerad yta. Den kan du rengöra med flytande tvål och en fuktig trasa. Använd inga sura kemikalier här heller. Använd underlägg om du behöver ställa en het kastrull på en kompositskiva.

Kalksten är känslig mot missfärgning, som till exempel av rost. De kan bli svåra att ta bort om de har suttit i länge. Här kan du använda sura rengöringsmedel. På samma sätt kan stearin vara svårt att ta bort. Man kan skrapa bort med en kniv. Ta sedan en blyfri bensin få att å bort resten av stearinet som kan lämna kvar någon fläck.