Så lyfter du husets utsida

I vardagligt tal sägs det att utsidan inte är det viktigaste, det är insidan som räknas. Men när det kommer till hus så stämmer det inte längre. Det är många som är minst lika måna om att husets utsida ska vara lika fint, om inte finare, än insidan. Utsidan är den del av huset som vi visar upp för grannar och som ger ett första intryck.

Vad kan du göra för att lyfta husets utsida?

Fräscha till fasaden

Ett enkelt tips för att få en fräsch utsida är att göra en grovtvätt. Det tar bort ingrodd smuts, skräp från taket och ger tillbaka lite lyster till huset. I samma veva kan ni se om husets färg behövs bättras på eller helt målas om. Det kan även vara läge att putsa alla fönster ordentligt, kanske även byta ut spröjs på fönster eller byta ut någon dörr.

Skaffa markiser

Förut ansåg många att markiser var fult och det var inte speciellt inne. Nuförtiden finns högkvalitativa markiser som går att få i önskad färg, storlek och design. Det finns både manuella och eldrivna markiser, så det finns för alla plånböcker. Markiserna skyddar din fasad, din altan mot regn, golv mot blekning av solstrålar och ger er skugga – både inomhus och utomhus. Markiser är ett extremt bra solskydd men som även skyddar mot lättare regn.

Ta hand om trädgården

Vissa av oss har gröna fingrar så det bara skriker om det – andra av oss tar död på en kaktus. Våga ta hjälp av experter när du väljer blommor, växter och annat till din trädgård. Det finns växter som inte behöver så mycket mer än regnskurar då och då, till de växter som behöver mycket omsorg och omtanke. Det viktigaste är att hålla gräsmattan trimmad och ogräs borta. Det kan kräva en del tid och engagemang för att få en fin trädgård – men det är värt det. Det finns hur mycket tips och inspiration där ute, både i fysiska butiker, trädgårdstidningar men även online. Våga chansa – det värsta som kan hända är att en växt dör och du får köpa en ny.

Ta hand om era uteplatser

Uteplatser i trädgården, balkonger eller altan – alla kan behöva en ordentlig tvätt. Skrubba altanen, staketet och glöm inte att göra rent utemöblerna. Det kanske även är läge att tvätta några stols- eller soffdynor? Rensa bort torkade löv och annat skräp som ligger på altan, balkong eller uteplatsen. Det ser genast mycket fräschare ut!