Stopp i avloppet – Här är företagen som hjälper dig

Bor du i Stockholm och har problem med vattnet eller avloppet? Det finns flera företag som kan kontaktas och ibland kan lösningen finnas betydligt närmare än du kan to.

Det är allt för många som slänger sig på telefonen och ringer ett VVS-företag när det blir stopp i avloppet. Detta med resultatet att man får betala jourutryckning för att få bort stoppet. Samtidigt kan lösningen finnas betydligt närmare och nås för en billigare penning.

Är det inte akut bör man först försöka lösa problemet på egen hand. I närbutiken kan det finnas medel som marknadsförs som ”propplösare”. De är mycket effektiva – men knappast vänliga mot miljön. I centrala Stockholm finns det alltid en mindre butik som är öppen där man kan hitta dessa produkter. De som inte bor i centrala delarna av en större stad har däremot inte lika lätt att hitta en öppen butik. Men det kan finnas en lösning ändå. Genom att blanda bikarbonat, salt, ättika och varmt vatten skapas en egen (och mycket billigare) propplösning.

Ta kontakt med en VVS firma

Vid akuta problem då exempelvis vattnet trycks uppåt och kan skapa vattenskador bör däremot en VVS-firma kontaktas. Är det på natten eller helgen så behöver de erbjuda så kallad jourtider. Det betyder att de har öppet dygnet runt alla dagar i veckan. Även här skiljer det sig stort mellan Stockholm och mindre städer. I Stockholm är det aldrig omöjligt att få tag på jourpersonal.

Om det visar sig vara skador på stamledningarna som är problemet bör en större renovering genomföras. Ett tecken kan vara bristningar i ledningarna som innebär att vatten sipprar ut. Det är då mycket viktigt att först laga detta och sedan skapa en långsiktig lösning. Beroende på material och storlek på problemet kan antingen en stamrust eller en relining genomföras.

Slipp stora ingrepp med relining

Med stamrust menas att samtliga stamrör tas bort och byts ut. Ett mycket stort ingrepp som ofta innebär att personerna som bor i bostaden inte kan bo kvar under den tid som det genomförs. Går det att genomföra relining så är det därför en fördel. Relining är en ganska ny form av renovering av gamla stamrör. Genom att föra ner en slags massa i röret och sedan pressa ut denna mot kanterna skapas ett innerrör i det befintliga systemet. Genom att använda befintligt system kan relining alltså skapa nya rör utan att för den skull ta bort de gamla.

För de som har hantverksförsäkring innebär ett stopp i avloppet aldrig något större problem. Det är en försäkring som än så länge (2017) enbart finns tillgänglig för de som bor i centrala delarna av Stockholm (innanför tullarna). Skulle det uppstå ett problem ringer man försäkringsbolaget som därmed lovar att kunnig personal kommer ut på plats inom 24 timmar. För varje utryckning betalas då en fast summa vilket gör att man inte behöver ta hänsyn till om det är helg, natt eller röd dag. Läs här för mer information.