Uppsala Vatten ger råd om snällare städning

Sveriges kommuner blir allt duktigare på att ge konkreta och praktiska tips till invånarna med målet att förbättre miljömedvetenheten. På Uppsala Vattens hemsida går det exempelvis att läsa om saker man kan tänka på vid hemstädning och tvättning.

Hemstädning

När hemstädning ska genomföras är det lätt att lockas till att ta fram de starkare medlen på en gång. Det blir snabbt snyggt och rent – men till ett högt pris. Dessa starkare medel är betydligt sämre för miljön och många gånger kan man få precis lika snabbt och snyggt resultat med mer miljövänliga alternativ. Är det fläckar kan man först prova med vanlig såpa eller diskmedel. Uppsala Vatten sammanfattar sina råd kring hemstädning med att man i första hand bör använda miljövänliga alternativ och alltid undvika produkter med klor. För mer information, läs denna site.

Tvättning

Gällande tvättning ges rådet att aldrig överdosera tvättmedlet. Tvätten blir inte renare för att man har mer tvättmedel utan resultatet blir bara mer onödiga kemikalier i vår natur. Hur mycket tvättmedel man bör ha beror står på dosering och även på hur hårt vattnet är. Detta kan variera beroende på var man bor i Uppsala.

De tipsar om att man bör använda miljömärkta medel, undvika sköljmedel och att vädring räcker gott och väl i många fall.

Tvätta bilen

Bilen bör alltid tvättas i en biltvätt eller bilhall avsedd för tvättning. Enligt Uppsala Vatten är nämligen utsläppen extremt mycket större om man ställer sig på en gata och tvättar bilen. De räknar med utsläpp på över 10 gånger mer. Orsaken att tvätthallar är bättre är att dessa krävs ha speciell utrustning som delvis renar vattnet.

Utöver detta tipsar de om att använda miljömärkta produkter och vaxa bilen (för att slippa tvätta så ofta).

Fler städtips

Uppsala Kommun har sammanställt en lista som kan laddas hem från Uppsala Vattens hemsida. En lista som vänder sig till de som gör hemstädning, grovstädning, rengör kläder eller bilar. Med andra ord tips för alla som på något sätt jobbar med rengöring.

Bland annat radar de upp mängder av fläckar som kan tas bort med såpa, citronsyra eller andra ämnen som ofta finns i ett hushåll. Det finns även en lista på vad man kan använda vid hemstädning av specifika delar av ett hem så som badrummet, köket, skorna eller strykjärnet.

Mer info – Se Uppsalavatten.se