Välj rätt husmodell när du ska bygga nytt

Arkitektritat hus

Bostadsmarknaden boomar just nu då räntorna är låga. Även skogsfastigheter och bostäder långt ut på landet säljs till högre priser än de senaste åren. Av den anledningen kan det vara värt att överlägga att bygga nytt istället för att köpa ett existerande hus när man letar efter en ny bostad.

Det kan nämligen löna sig på ett flertal sätt. Ett av dem är att kombinationen nytt hus plus tomt ofta är billigare än existerande hus när det kommer till populära områden.

Ett nytt hus lönar sig dessutom i form av faktorer som att du inte behöver renovera inom några få år då el, värme, badrum med mera redan håller nyaste standard. En annan viktig faktor är att nya hus är byggda med bra isolervärden. Det betyder att du automatiskt kommer att spara pengar på uppvärmningskostnaderna av bostaden.

Vilken husmodell passar mig?

När du väl har hittat en passande tomt som du gärna vill bygga på måste du ställa dig frågan vilken husmodell som kan komma i fråga. Det finns många husleverantörer ute på marknaden och alla har sina för- och nackdelar. Det gäller att du tänker till och väger olika faktorer mot varandra när du ska bygga nytt.

Börja med att ställa upp kriterier på ditt hus. Vad vill du absolut ha och vad skulle vara trevliga extran? Vill du ha ett modernt betonghus eller hellre ett i trä? Hur mycket får huset kosta? Hur många kvadratmeter boyta vill jag ha?

När du har sammanställt dina kriterier kan du börja beställa kataloger från olika husleverantörer för att titta på de modeller som de erbjuder. Kanske hittar du på kort tid en standardmodell som passar perfekt ihop med dina föreställningar. Är det någon detalj som du skulle vilja ändra så brukar det finnas möjlighet till ändrad planlösning eller olika tillval som ger dig möjlighet att skräddarsy huset just för dig.

Arkitektritat kan vara ett bra alternativ

Om du verkligen vill ha något unikt eller om du inte hittar något som rikitigt passar dig bland de standardlösningar som finns hos husföretagen är ariktektritat troligtvis rätt val för dig. Det kan komma att bli aningen dyrare, men det beror även på vilka hantverkare du anlitar för att bygga huset, vilket material det byggs i och om du har möjlighet att ta över några av arbetsmomenten på egen hand.

Med ett arkitektritat hus har du friare händer att utforma din bostad enligt dina egna drömmar och föreställningar. Ta kontakt med en arkitekt vars hus du gillar stilen hos och gå igenom vilka alternativ som finns samt vad det skulle kosta.