Vilket företag sköter din badrumsrenovering?

Det som ROT-avdraget visat är främst två stycken saker: att det uppenbarligen funnits ett stort behov av renoveringar och där vanliga personer velat förverkliga sina visioner om drömhemmet. Nummer två är att det enda som krävdes var att få lite rabatt på nämnda renoveringar av staten.

Bra så. Kan man dra av 30 procent av den totala kostnaden för arbete på sin deklaration – med ett årligt tak, per person, på 50.000 kronor så är det ju bara att, så att säga, köra igång med de projekt man planerat och anlita ett företag för uppgiften.

Eller? Nej, vi menar att det inte är riktigt så enkelt. Det man måste veta är att Rot-avdraget även påverkat de branscher som erbjuder sina tjänster inom området och att förändringen inte enbart varit positiv. Det stora problemet gäller nämligen fuskjobb och det är tyvärr något som många privatpersoner kan vittna om. Att antalet fuskjobb ökat har en förklaring som ligger lite i saken natur: fler privatpersoner vill (har råd) att renovera – fler företag ser dagens ljus för att täcka det behov som uppstått.

Flera av dessa företag saknar kompetens; de har anställda som inte har utbildning och de åtar sig arbeten som de inte klarar av – som privatperson så kan du, om du inte tar dig tid att undersöka företaget, mycket väl vara näste privatperson som står där med en exempelvis en misslyckad badrumsrenovering i huset i Nacka och där kostnaderna skenar iväg.

Hitta rätt företag för din badrumsrenovering

Anledningen till att vi valde just en badrumsrenovering och Nacka är att A) en badrumsrenovering är ett populärt projekt där mycket kan gå fel och B) att Nacka ligger i närheten av Stockholm; staden som har drabbats hårdast av fuskjobb.

Som privatperson ska man inte tro att det hela handlar om tur och otur. Du står inte vid rouletten och hoppas på att kulan ska landa på en seriös firma inom badrumsrenovering. Nej, det finns ett eget ansvar också där man, genom uteslutning, faktiskt kan minimera riskerna att bli drabbad av ett fuskjobb och tvingas betala dyra pengar för att korrigera vattenskador. Vi säger att du bor i Nacka, ska genomföra en badrumsrenovering och att följande punkter kan få dig att hitta rätt företag. Läs mer på badrumsrenoveringnacka.se

Punkter som leder dig till seriösa aktörer

  • Priset: Ett tydligt samband mellan oseriösa aktörer och seriösa sådana är att de förra, på samma sätt som mäklare, kan använda sig av rena lockpriser. Ligger ett företag väldigt mycket lägre i sin offert gällande din badrumsrenovering i Nacka så bör du vara lite försiktig. Dock: du ska inte heller tro att den högsta offerten per se är det bästa företaget heller – man kan luras på olika sätt.
  • Behörighet och utbildning. Det är verkligen ingen dum idé att be att få se certifikat, behörighet och andra uppgifter som stärker yrkeskompetens. Ska en elektriker från företaget koppla in golvvärme – be att få se dennes behörighet innan. Jobbigt och pinsamt – visst, men tyvärr nödvändigt.
  • Garanti på jobbet. Se till att få inskrivet i avtalet att garanti ingår.
  • Betalning och besiktning. Betalningen ska alltid ske efter att arbetet avslutats. Vår rekommendation är även att du anlitar en extern besiktningsman som ser över din badrumsrenovering innan du betalar. Det kostar några kronor extra, men det kan visa sig vara guld värt i slutändan.