Skapa egna mönster med gips

Utsmyckningar av hemmet var en gång i tiden ett mått på hur rik den boende var. Idag är det mer smaken som avgör hur det ser ut i ett hem. Även om stuckaturer oftast pryder större och lyxigare rum.

Om du tycker om stuckaturer så ska du vara glad att du väljer den typ av utsmyckningar idag. För när de började komma i ropet i de fina salarna på slott, herrgårdar och i stora våningar i Stockholm, så var det en detalj som skapades genom att bygga formar, eller helt enkelt själv applicera gipset direkt på väggarna och taken. En teknik som var, som du säkert också själv kan tänka dig, mycket kladdig och dessutom väldigt svår att få fin. Vilken tur att du idag kan köpa enkla färdiga stuckaturer som går att bara limma upp och därefter måla. Men självklart kan du ändå få skryta när du får vännernas beröm om hur fint du har fått det där hemma.

Snabbt och mycket vackert

Har du bestämt dig för att be om hjälp med att försköna din lägenhet med stuckatur i Stockholm så finns det hantverkare som kan hjälpa dig. Är det en snickare, betongarbetare eller inredningsdesigner? Nej, det vanligaste är att en målare sätter upp stuckaturerna och även målar dem. Det är en detalj som mer eller mindre faller under ramen för tapetsering. Även om det finns snickare som säkert vet hur de ska göra. Det enda du ska göra är att välja vilken stuckatur du önskar dig.

Välja färg till hemmet, inte alltid enkelt

Det är svårt att ha en klar bild över hur slutresultatet ska bli. Därför kan det vara en bra idé att involvera en kunnig målare. Denna kan ge svaren man så väl behöver för en perfekt renovering.

Drömmen om ett grönt sovrum ska äntligen uppfyllas. Det är dags att ta det första steget i renoveringen. Denna gången ska en god vän ta hand om projektet. Du är spänd av förväntan. Dagen kommer när slutresultatet ska beundras. Äntligen hemma, utan att ta av dig jackan, rusar du direkt till sovrummet och blir stående. Förväntningarna om ett sovrum i en mjuk vilsam grön nyans är inte det som möter dig. Istället är färgen på väggarna klargrön så det nästan sticker i ögonen.

Be om hjälp med att välja färg

Ovanstående är något som händer relativt ofta. Man ser en färg på en liten provlapp och blir förtjust. Vad man inte ser är det färdiga rummet. Det kan skapa en helt annan känsla. Det är inte bara färgen som har betydelse när det gäller val av nyans. Mycket ljusinsläpp eller inget alls kan göra milsvid skillnad i färgens ton.

Att ta hjälp av en målare ger en direkt inblick i färgernas beteende. Kanske blir rummet ännu vackrare med en vägg i annan nyans för att kompensera ljuset eller avsaknaden av det. Att hyra in en målare som är med från start till slut har många fördelar. Några är att arbetet blir perfekt utfört hela vägen och kostnaderna troligtvis lägre i slutändan. Hitta mer information om målning på denna sida: målaresolna.biz

Drömmen om din egen eldstad i hemmet

Kamin eller brasa i hemmet för att skapa både värme och stämning? Hur bor du, vilken typ av kamin passar hos dig? Vill du ha en klassisk stil eller skandinaviskt minimalistisk, vad är din dröm?

Oavsett hur eller var du bor så är det möjligt att uppfylla drömmen om en brasa i hemmet. Det gäller bara att undersöka vad du får installera och hur det går till. Med hjälp av en expert på braskaminer av alla de slag finner du just din eldstad i Stockholm.

Det finns en genetisk och ursprunglig del i oss som älskar den levande elden. Denna del i oss gör oss lugna och hjälper oss att finna ro när vi samlas kring en eldstad eller en brasa. Det är orsaken till att så många av oss längtar efter en braskamin eller en öppen spis i vår bostad. Det är ursprunget i oss som talar.

Din unika stil i ditt hem

Har du en befintlig kamin eller eldstad som du vill rusta upp? Eller har du helt fria händer att skapa från skratch den eldstad du själv drömmer om? Kontakta en hantverkare med bred erfarenhet så du har alla möjligheter att skapa det du verkligen vill ha. Ska du platsbygga en helt ny enhet i ditt hem, som blir som en inredningsdetalj och även en rumsavdelare? Det finns hundratals sätt att bygga just din eldstad, så låt fantasin och inspirationen flöda. Skapa en unik pjäs för din lägereld i hemmet.

När du ska satsa på en bra ståldörr

Ståldörrar används ofta som ytterdörrar, säkerhetsdörrar och utrymningsdörrar. Stål har bra egenskaper som gör att dessa dörrar är robusta, håller tätt mot brandrök och stoppar tjuvar.

Det är SSF eller Stöldskyddsföreningen i Sverige som har hand om klassningar av ståldörrar. En ståldörr klassas baserad på hur pass motståndskraftig den är mot uppbrytning med olika verktyg. De vanligaste säkerhetsdörrar har beteckningar från SSF 200 Skyddsklass 1 till 3 där klass 3 är den säkraste. Skyddsklass 1 och 2 måste ha ett typgodkänt lås och Skyddsklass 3 dörrar måste ha två typgodkända lås, annars kan dessa inte betraktas som säkerhetsdörrar. Ståldörrar tillverkas av varmförzinkat stål. Säkerhetsdörrar har även mer detaljer och tjockare plåt. Vissa kan även ha tillval av laminerat säkerhetsglas. Det är dock inte att rekommendera att ha glas i ytterdörrar om man vet att det förekommer mycket inbrott i området.

Brandklasser

De vanligaste dörrar har ofta beteckning som EI30, där E står för integritet. Konstruktionen ska hålla tätt mot rök och det ska inte börja brinna på enstaka punkter så att elden tar sig genom dörrkonstruktioner. I står för isolering, vilket innebär att värmeutvecklingen vid brand ska dämpas på den icke utsatta sidan till max 140 grader celsius. Siffran 30 innebär att dörren ska stänga ute branden i minst 30 minuter utan att ge vika. Du kan testa hur tät din lägenhetsdörr är genom klämma en A4 papper mellan dörren och karmen. Om du kan dra ut pappret utan motstånd då innebär det att dörren inte håller tätt. Om pappret däremot kläms åt hårt och om det till och med går sönder när du drar i det, då kan dörren kärva och måste justeras. Papperet ska nämligen kunna dras ut med tröghet, men inte gå sönder.

Montering och tillbehör

Att montera en ståldörr är ingen lätt uppgift. Därför görs det oftast av leverantören som även lämnar garanti på arbetet. Det finns många tillbehör som kan öka säkerheten när det gäller ståldörrar. Dörröga är ett måste om det används ofta. Ett överlås eller sk. polislås är ytterligare en bra försäkring mot inbrott. Om ståldörren har ett brevinkast så bör man ha en dörrlåskåpa som hindrar tjuven från att manövrera låset genom brevinkastet. Alternativet är säkerhetsberevlådor som sätts bakom brevinkastet, då dessa hindrar tjuven att nå låset. Man kan också dra nytta av en dörrstängare, ett avhakningsskydd och ett bakkantsskydd. Det finns många sätt att skydda hemmet.

Värme på en högre nivå

Har man aldrig provat vet man inte hur det kan vara. Att dela bostad med en braskamin är toppen. Den är den bästa rumskamrat man kan tänka sig. Tillgänglig året om men mest populär i kallt väder.

Ibland kan vädret vara ganska dystert i vårt vackra land. Ibland är det rentav bistert. Detta avspeglar sig i både våra vanor och i våra uppvärmningskostnader. På våra breddgrader är det helt nödvändigt att fundera ut smarta lösningar för att hålla bostäder varma. Egentligen är det endast under de få sommarmånaderna som vi inte måste se till att ha en eller flera bra lösningar för husvärme.

Många väljer att använda flera värmekällor. Det kan vara direktel eller jordvärme eller en luftvärmepump. Tillsammans ger de en bra uppvärmning för de flesta hus. Den som tänker till lite extra kan också installera en braskamin. En sådan ger definitivt det lilla extra på flera sätt.

Braskaminens största fördelar

En braskamin har ett antal fördelar. Vad de flesta brukar anse vara en av de största är att den använder förnyelsebar råvara. Sverige är ett land med oerhört mycket träd och de fungerar väldigt bra att använda som bränsle i en kamin. Det är inte heller någon dyr råvara.

Att införskaffa och installera en braskamin är en liten investering, men det är en investering för livet. Trivsel är svårt att mäta i pengar men doften och åsynen av en nytänd brasa är speciell. En braskamin kombineras också enkelt med många andra värmekällor. Och då har vi inte ens nämnt snygghetsfaktorn!

Piffa till ditt hem med nya grepp och idéer

Trött på din egen inredning och längtar efter nya grepp? Ska du sälja och vill öka försäljningssiffrorna? Vad är det för skillnad mellan homestyling och home staging? Läs mer om det här!

Hur många gånger är det inte som man är trött på både sig själv och sin omgivning. Då kan det vara bra att gå till en inredningsbutik. De har alltid fräcka, trendiga idéer. Men det kanske räcker med att anskaffa några blommor för att piffa upp och ge din bostad lite mer karaktär.

Du vet väl hur vanligt det är att blomsteraffärer som är lite större även har inredning som de säljer? Vaser och krukor är ju självklara, men ofta kan man se andra detaljer som verkligen får det att vattnas i munnen och klia i fingrarna. Små förändringar kan vara så befriande. Och det är lätt att byta ut en del saker. Varför inte skapa en säsongsanpassad inredning i ditt hem?

Styla eller staga?

Det finns som sagt både inredningsaffärer och andra som sysslar med homestyling i varje stad. Men det finns också ett stort behov av att styla sin lägenhet inför en försäljning. Då är det mer för att behaga köparna och skapa en atmosfär och känsla i bostaden som gör att fler skulle vilja bo där. Det har faktiskt ett annat namn än homestyling.

Det heter ursprungligen home staging, och mycket riktigt med ett mellanslag. För det är ju engelskt. Men i Sverige används ordet homestyling både när man vill piffa upp sitt eget hem bara för sig själv och likaväl om man vill piffa till det inför en försäljning. Allt för att få ut mesta möjliga vinst.

Tips och trix vid staging av din bostad

Det kan vara bra att få lite tips på vägen även om det är självklara saker för en del. Men ibland blir man hemmablind. Vad du kan göra själv, eller anlita någon att göra för dig, är följande:

  • Se till att det är rent och fräscht i sanitära utrymmen, toaletter och kök.
  • Ta bort alla personliga saker. Det kan till exempel vara foton på nära och kära.
  • Sätt blommor och ljus på borden.
  • Tvätta fönster, det blir riktigt viktigt om det är en strålande dag. Skitiga fönster kan ge ett dåligt intryck och du vill ju skapa förtroende och hemkänsla.
  • Se till att material som tyger och kuddar har en neutral färg.
  • Bädda snyggt i sovrummet.

Läs mer om homestyling på denna sida: https://www.homestylingstockholm.nu/

Det ultimata badrummet har ingen färdig formel

När det kommer till badrum är de centrala i bostaden. De kan vara små eller stora, gamla eller nya. De är vår tillflyktsort och vi använder dem många gånger dagligen. Hur vill du ha ditt badrum?

Alla bostäder behöver ha ett badrum och faktiskt så är det ytterst få som saknar ett sådant. Inte ens urgamla torpet som du ärvt av mormors mor brukar sakna den detaljen. Sedan är det en helt annan sak att utseende och utrustning varierar stort.

Moderna hus brukar stoltsera med badrum modell större. I vissa fall finns mer än ett handfat plus annat lullull som badkar och dusch och toalettstol. Vissa har till och med flera toalettstolar. Äldre badrum är mer modesta i storlek och utrustning. Ibland innehåller de verkligen ett absolut minimum av inventarier. Beroende på tycke och smak får man sedan göra vad man kan med den befintliga ytan.

Utrustning och inredning

Vi människor är sällan helt och fullt nöjda med det vi har. Viljan att förändra och förbättra är så att säga inbyggd. Tur är väl det, för utvecklingen går framåt med den drivkraft vi alla har. Vad som vi anser vara bara nödvändigheter eller ren lyx i våra badrum är inte alltid detsamma, dock. Där en person ser onödigheter vad gäller förvaring eller badkar ser en annan ett fullt utrustat badrum, bara.

De flesta är nog ändå överens om att ett badrum behöver viss möblering. För det mesta handlar det då om förvaring. Ett badrum utan badrumsskåp är faktiskt inte komplett. Var gör man annars av tandkrämen och morgonpillren? Och tre kilo skräp som man glömt att slänga bort? Ett skåp, och gärna ett med spegel, är oerhört praktiskt även om man ibland skrämmer slag på sig själv med sitt morgonjag.

Förvaring och bekvämlighet till ditt badrum

Förutom detta praktiska lilla skåp är det smart att göra utrymme för mer förvaring. Vi talar då om något större föremål, som toarullar och handdukar, exempelvis. Ingen, oavsett inredningssmak, vill bli strandsatt utan extra toalettrullar. Att ha förvaring till handdukar och tvättlappar är också mer praktiskt än att förvara dessa på annat håll.

Vissa av oss har dessutom tvättmaskin i badrummet. Där har vi återigen en inredningsdetalj som blir väldigt mycket fräschare med snygga badrumsmöbler. Smutstvätt på golvet? Inte acceptabelt på något vis. En snygg och praktisk tvättkorg? Helt korrekt. Rätt möblering höjer ditt badrums värde och utseende och gör livet bekvämare.

Sköter man om sin bänkskiva håller den i många år

En köksrenovering är ett stort projekt som kräver en hel del förberedelser och planering. Köket ska hålla i många år och det är viktigt att både skåp, lådor och bänkskiva monteras på rätt sätt.

Just valet av bänkskiva kan vara både svårt och dyrt och det är mycket att tänka på för att det ska bli rätt. Det finns bänkskivor i exempelvis rostfritt stål, trä, laminat, kalksten och marmor.
Man bör välja ett material som fungerar utefter hur man nyttjar köket. Tycker man om att laga mat och använder sitt kök ofta ska man givetvis ha en bänkskiva som tål att användas. Självklart kan priset spela roll men bänkskivan ska helst också passa med både stilen och färgen på köket. Olika bänkskivor kräver också olika mycket underhåll och sköter man inte om sin bänkskiva som sig bör så håller den inte särskilt länge.

Laminat eller natursten

Alla bänkskivor har sina för- och nackdelar. Laminat är ett billigt och tåligt material som förbättrats avsevärt med åren och nu finns att köpa i vackra mönster och färger. Nackdelen är att om en skada uppstår eller det kommer in fukt i en skarv så kan skivan lätt svälla. En laminatskiva åldras heller inte vackert och håller därför inte alls lika länge som en bänkskiva i natursten. En skiva i exempelvis marmor eller kalksten är både vacker och levande samtidigt som den är både tidlös och neutralt. Natursten passar därför till de flesta inredningsstilar och färger. Dessutom tål materialet värme och lämpar sig speciellt om man har gasspis. Natursten kräver dock en viss skötsel för att klara av spill och inte fläckas av olika vätskor. Speciellt känsligt är det med citron, vinäger och vin.

Trä eller rostfritt stål

Ett annat levande material som är både vackert och hållbart är trä. En massiv träskiva ger ett varmt och gemytligt intryck. Sköter man om träskivan rätt så åldras den vackert och håller i många år.
En bänkskiva som inte behöver skötas särskilt mycket är den av rostfritt stål. Dessutom är den relativt billig – i alla fall om den inte är specialdesignad med särskilda mått. Däremot blir den lätt repig och kan även bli bucklig om man ställer en väldigt het gryta direkt på den. Men en skiva av rostfritt stål är lätt att hålla ren och passar stilmässigt in i praktiska kök med industridesign där det kanske inte gör så mycket med lite repor.

Inspiration – kökstrender 2020

Här bjuder vi på lite inredningstid för den som är less på sitt gamla slitna kök med repiga ytor, slitna köksluckor och omodern köksinredning. Här är några av de hetaste kökstrenderna inför sommar- och höstsäsongen 2020.

Luftighet och öppenhet är en trend som hållit länge i svenska kök och inte mycket tyder på att detta kommer att förändras den närmaste tiden. Mer luft och öppenhet i huvudhöjd är en viktig aspekt i detta sammanhang.

Byt ut skåpen och skapa ny trivsel

Det är på modet att riva överskåpen och byta ut mot öppna hyllor. Detta skapar en öppen och levande miljö med många snygga och synliga detaljer som går att variera i all oändlighet. Ett bra tips är att dessutom byta ut den gamla tråkiga köksfläkten med en modern bänkfläkt. Några enkla åtgärder som ger rummet en rymligare feeling, och det får en mysig touch – lite som ett kombinerat kök och vardagsrum. Detta ger dessutom större frihet i fråga om planlösning och design när du inte har en stor takfläkt som dominerar utrymmet. Låt istället en snygg och fräsch lampa snygga till utrymmet och bli kökets nya centrala pjäs.

Färgerna är tillbaka på bred front

En annan trend som är på väg tillbaka på bred front är färgstarka kök, något som känns fräscht och nytt efter åratal med vitt, ljust och fräscht. Svarta kök har sålt mycket bra i flera år, men nu väntas rena färgfesten i form av starka och djärva färger. Men även den som gillar ljust och luftigt har något att hämta i årets kökstrender, även ljusare kulörer och toner ingår i köksexperternas trendspaningar för de närmaste åren. Matta färger som skapar en lugn och fin känsla kommer att göra ditt nya kök till en riktig vardagsoas, det kan vi lova.

Vad gäller teknik och maskiner som gör vardagen i köket enklare så finns det också en del intressant på trendbarometern. Vitvaror, spisar, fläktar och så vidare finns dessutom i så många fler varianter, former och färger idag så det är mycket lättare att variera sig på 2000-talet än det var på det med monokroma 1900-talet.

Den redan nämnda trenden med snygg och smidiga bänkfläktar kommer bara att öka med åren och skapar garanterat luft och trivsel i ditt kök – och i förlängningen i hela ditt hem.

Loppisfynden hur trendiga som helst

Men du behöver inte alltid köpa nytt – en trend som står sig är även snygga och klassiska loppisprylar som dessutom fungerar utmärkt att kombinera med moderna ting. Genom att ge dessa vackra ting så kan du få till en känsla värdig en inredningstidning – plus en personlig touch. Det finns idag en hel del köksinredningar i klassiska stilar som passar perfekt ihop med arvegodset från farmor och farfar eller fyndet på gårdsauktionen. Bara fantasin begränsar när det handlar om köksrenovering i Stockholm med märkliga året 2020.

Gardinkappa – när du vill ha det ombonat och luftigt

En gardinkappa är den perfekta lösningen om du vill ha en ombonad känsla utan att för den skull drapera hela rummet med stora tygsjok. En gardinkappa ramar in fönstret på ett fint och diskret sätt och skapar en hemtrevlig atmosfär där det går att andas lätt.
Det finns gott om vackra gardinkappor på dagens marknad, stor valfrihet för ditt fönster således.

En kortare gardin som skapar trivsel

En gardinkappa är en kortare gardin som alltid placeras ovanför fönstret och ger en stort utrymme att leka med inredning och estetik på fönsterbrädan. Man kan även kombinera gardinkappan med en till sådan som placeras på den nedre delen av fönstret. Detta ramar verkligen in fönstret på ett fantastiskt sätt och även detta är en stil som kanske var vanligare förr så är den långt ifrån ovanlig. Lösningen med en gardinkappa uppe och en nere passar framför allt in i hem där man satsar på en äldre, lite mer romantisk och skir stil, men kan även skapa ett snyggt stilbrott i kombination med modernare stilar. Kort sagt kan man i alla fall säga att en gardinkappa är en klassisk gardin som ramar in utan att ta plats.

Gardinkappa – hur ska man tänka när man väljer

Först och främst är det viktigt att ha en tydlig inriktning- Vilken känsla vill du uppnå i det aktuella rummet. bostaden eller arbetsplatsen. Ska det vara ombonat, modernt eller mer strikt och representativt? eller kanske alla på en gång.
Vill du uppnå ett ljust och skirt intryck så bör man välja en tunnare gardin med mycket insläpp av ljus. Vill du ha en mer rustik känsla med ett mindre ljusinsläpp så passar det bättre med kraftigare och mörkare tyger.

Gardiner har flera funktioner

En gardin kan ha ett flertal olika funktioner. De kan skydda mot solen och dämpa ljud. De kan dessutom spara energi, både på vintern och sommaren. Men en av de viktigaste funktionerna är givetvis att skapa en snygg och trivsam miljö
Just där är en gardinkappa mycket bra, då den släpper in mycket ljus samtidigt som den ramar in och ger dig chansen att skapa en vacker fönstertavla med hjälp av blommor eller andra växter, lampor, ljusstakar eller andra prydnadssaker. Och vill du mörklägga mer så går det ju alltid bra att byta till en traditionell gardin som täcker mer.