Solceller ökar värdet på din fastighet

Med solceller kan du själv producera din el samtidigt som du höjer värdet på fastigheten. Hur mycket kostar solceller, och kan man få bidrag som privatperson?

Vi måste tillsammans tänka på miljön och bidra till den gröna omställningen. Att montera solceller på taket till villan är ett sätt att ta ansvar. På köpet får man gratis el samt ett hus som blir mer attraktivt på marknaden och ökar i värde.

Tvärtemot vad många tror går det att producera massor av solel i Sverige. Det beror på att sommarmånaderna är ljusa, och det är få timmar som det är helt mörkt. Solen behöver heller inte skina varje dag för att det ska bli el. Det räcker med att det är dag och ljust ute. 

Så får du råd att sätta upp solceller på fastigheten

Det finns företag som är experter på solceller för fastigheter, villor och fritidshus. Hur mycket det kostar att sätta upp solceller beror på antalet paneler och vilket märke man väljer. Livslängden kan skilja sig åt en hel del mellan olika tillverkare, och det lönar sig att göra research innan man bestämmer sig. Solceller är nästintill underhållsfria, men det kan ändå vara bra att välja en aktör som även erbjuder service och reparation.

Man får inte längre statligt bidrag för att sätta upp solceller. Däremot kan man få en skattereduktion för grön teknik. På Skatteverkets webbplats hittar du all nödvändig information. Eftersom solceller bidrar till ett högre fastighetsvärde och sänkta elkostnader ger de flesta banker lån för montering av solceller.