Utbudet av markiser – en jämförelse

markis-4Markiser. De är snygga, praktiska och kräver mycket lite underhåll. Åker man runt i Sverige är det ofta mer vanligt att se markisbeklädda hus än hus som inte har några sådana över huvud taget.

Anledningarna till att skaffa markiser är många. Förutom att de är just estetiskt tilltalande, ger de även ett bra skydd mot solen, samtidigt som de nedre delarna av fönstren fortfarande hålls öppna. Dock är det, som bekant kanske, inte bara på fönstren som markiserna sitter. Det finns en rad olika typer att välja mellan om man ska skaffa ett par till huset. De som finns är bland annat balkongmarkiser, sidomarkiser, korgmarkiser och terrassmarkiser – betydligt fler typer än bara fönstermarkiser alltså, även om det ofta är just fönstermarkiser man förknippar markiser med.

Ett blomstrande område

Men alla dessa typer av markiser finns inte i alla markisbutiker. Vissa markisbutiker har ett betydligt mer begränsat utbud, och fokuserar kanske bara på fönstermarkiser. I den här artikeln har vi tittat på markisutbudet i en medelstor svensk stad (Norrköping får statuera exempel) för att se hur välsorterat butikernas sortiment av markiser är.

Markistyper

Den första sidan vi tittar på har markiser som huvudprodukt, och därför är det inte särskilt konstigt att utbudet här är ett av de bättre. Här finns mängder av solskydd uppdelat i kategorier som:

• Vävkollektioner
• Fönstermarkiser
• Terrassmarkiser
• Balkongmarkiser
• Vertikalscreen
• Korgmarkiser
• Restaurangmarkiser
• Sidomarkiser

Ett sådant här välsorterat utbud kan man vänta sig just från en så nischad butik. Den här butiken är lite mindre och ligger centralt i Norrköping. Tittar vi på en annan, som är stor och som inte har markiser som huvudprodukt, blir sortimentet genast lite tunnare. Butiken ligger strax utanför Norrköping, är mycket stor men har endast 11 olika markiser, och bara 3 markistyper i sitt sortiment. Värt att notera är att det stora varuhuset inte säljer några fönstermarkiser – endast terrassmarkiser och sidomarkiser.
Priser och information

Varierad prisbild på markiser

Värt att notera är att butiken i centrala Norrköping inte har några priser på sin hemsida, vilket det större varuhuset har. Å andra sidan har den mindre butiken betydligt mer information om sina markiser än vad den större butiken strax utanför Norrköping har. Det verkar helt klart vara så att den mindre butiken har lagt ner mer tid på sitt sortiment av markiser än vad den större butiken har.

Givetvis är det heller inte så konstigt – den mindre, och mer nischade butiken, är nischade av en anledning. Med färre produkter i sitt sortiment är de troligtvis också valda mer noggrant, och personalen är förmodligen mer kunniga om varje enskild markis, än vad personalen på det större varuhuset är.

Här kan du hitta en stort utbud kvalitativa markiser.