Central läge, högst upp i huset med stor balkong och kakelugn, nyrenoverat badrum med en separat toalett, stuckaturer i taket och ett rymligt kök för minst 8 personer. Önskelistan över hur din nya bostad ska se ut kan bli lång. Drömhemmet med alla punkter på din önskelista är uppriktigt sagt något du knappast kommer att hitta. Däremot är det bra att sätta sig ner och fundera över vad du vill ha ut av ditt nya boende i god tid innan det är dags att byta.
Är ni två eller flera så diskutera igenom vad som är viktigast för var och en innan ni går på visning. Sen gäller det att ha ett öppet sinne när du/ni väl går och tittar på nya bostäder. Det kanske inte blir kakelugn och stuckaturer i taket men läget är perfekt, bara två minuter från busshållsplatsen till ditt jobb!
Låt vardagens behov styra
Det kan låta tråkigt men du bör välja din nya bostad utifrån hur vardagen ser ut. Har du familj? I så fall är det klokt att tänka på hur barnen kan ta sig till skolan på morgonen. Det kanske inte går att flytta intill själva skolan, men se till att barnen själva har nära till buss, tåg eller andra transportmedel. Med en bostad som är svår att åka till med buss hamnar du som vuxen i skjutsa-runt-fällan. Det kanske känns okej i början med riktigt små barn som inte har så många aktiviteter, men tänk på att också tvååringar blir sjuåringar som ska spela fotboll, innebandy, ha danslektioner och träffa kompisar. Att ha nära till kollektivtrafik kan vara en riktigt viktig faktor när du och din familj väljer bostad.
Husdröm med öppna ögon
Om det är ett hus ni ska köpa så glöm inte trädgården! Hur vill ni ha den? Om någon eller båda i familjen är intresserad av trädgård, möjlighet att odla och älskar blommor så blir det fort tråkigt med en liten gräsplätt på framsidan av drömhuset. Tänk på att du ska leva här. Inte bara på insidan av huset. Om du tvärtom avskyr att klippa gräs är det dumt att köpa ett hus du gillar med en jätteträdgård, då måste du betala för arbete som du egentligen otrivs med.
Sätt dig ner och titta lite kritiskt på dig själv. Vad är rimligt att du kommer att vilja, orka och ha lust med i ditt boende? Utifrån den självanalysen kan du sen fundera på vad som är ett drömhus och hur din önskelista ska se ut. Kom ihåg att jämför med din partner och eventuellt andra familjemedlemmar. Vilka kompromisser är ni beredda att göra?
Kravlista med en klackspark
En seriös husköpare har en kort kravlista. Har du bytt bostad många gånger förr vet du i ryggmärgen vad som är de viktigaste delarna i en bostad för dig. En kravlista kan vara bra att göra tillsammans med sin partner innan man börjar titta efter ny bostad, men det viktiga är att kunna rucka på den. Få bostäder lever upp till många individuella krav. Har du en lång kravlista bör du kanske snarare fundera på att bygga eget.
Det finns dock krav som är viktiga att ha med sig. Det handlar om ekonomin. Gå in på en lägenhetsvisning eller bostadsvisning med öppna ögon. Har du råd med den här bostaden om du blir av med jobbet? Vad har du för bolånelöfte från din bank?
Tänk på att det måste finnas luft i ekonomin, räntor är oförutsägbara och kan både stiga och dippa utan vidare förvarning.
Sen kan du börja prassla med önskelistan. För det är klart att det är trevligt med en stor balkong med kvällsol!