Spara pengar vid renoveringen

Stambyte med relining sparar pengar

Har du ett hem som behöver renoveras och undrar hur du ska kunna kapa kostnaderna? Står du med ett rörsystem där kanske hela VVS-installationen behöver bytas? En bra planering och lite koll på nya metoder brukar kunna hjälpa både husägaren och spargrisen genom ett renoveringsjobb.

För det första måste du förstås ta reda på vad du har rätt att göra. Det gäller särskilt dig som bor i hyresrätt och vill renovera själv. Hyresrättsägaren kan låta dig, eller till och med be dig, att göra renoveringsjobbet. Bara ni är överens om hur resultatet ska bli.

Bor du i bostadsrätt behöver du kolla större förändringar med styrelsen. Men som grundregel har du stor möjlighet att forma bostaden som du vill så länge det inte handlar om att riva väggar eller på annat sätt påverka grundutformingen av lägenheten. Det bästa är att ha koll på vad som gäller från början så du inte bygger nytt och tvingas riva det sedan. Det blir en mycket dyr renovering!

Lista dina prioriteringar

Med de förutsättningarna klara är det bra att göra en tidskarta över de behov du och eventuellt andra boende i hemmet har. Skulle du vilja ändra både på kök och badrum? Eller är det största behovet att få till en funktionell hall och förbättra ytskikten i sovrummen? Lista vilka behov och önskemål du och eventuellt andra i familjen har och sen tittar ni över vad som är viktigast att börja med. Bestäm också en tidsram för när de olika rummen bör vara klara. Här gäller det att vara realistisk!

Om både kök och badrum ska renoveras med nya VVS-installationer är det klokt att inte göra de båda rummen samtidigt. Om du inte har möjlighet att renovera rummen innan du flyttar in i boendet förstås. Annars är det slitsamt att både ha problem att tillaga mat och sköta sin personliga hygien. Välj ett rum i taget istället så har du alltid rinnande vatten någonstans i hemmet där du kan tvätta ansiktet och borsta tänderna.

Nya metoder vid stambyte

Står du inför omfattande renoveringsbehov, du kanske misstänker att stammarna i huset behöver bytas? En ny VVS-installation är ett omfattande arbete som tjänar på att du har koll på läget.

Då kan relining (eller rörinfodring som det heter på svenska) vara något för dig. Det här är en relativt ny metod som kompletterar det traditionella stambytet. Genom att reparera vatten- och avloppsrör från insidan kan man förlänga deras livslängd betydligt. Metoden går ut på att de gamla rören först rensas ordentligt och sedan fylls de med ett så kallat foder på insidan som gör att de blir som nyrenoverade. Alla rör går inte att rädda, förr eller senare måste ett stambyte till. Men relining kan vara ett bra alternativ innan dess.

Om din renovering istället handlar om ytorna som blivit slitiga har du enklare arbete framför dig. Men också här finns pengar att spara. Det är klokt att jämföra olika priser på tapeter. De kan nämligen skilja sig åt ordentligt beroende på återförsäljaren. En klassisk gammalsvensk tapet kan kosta nära hundringen mindre om du hittar rätt affär eller köper tapeter på nätet. Olika butikskedjor som säljer färg och tapet har också kampanjer som kan vara smarta att försöka pricka in. Du kan googla på nätet och se hur butikskedjan du är intresserad av gjorde förra året. Stora kampanjer rör sig nämligen gärna i årscykler och med koll på dem har du möjlighet att någorlunda förutspå var, när och hur du kan tjäna in dina pengar.