Så homestylar du huset inför försäljningen

hemaccessoarer vid homestyling

Ska du sälja din bostad? Funderar du på att öka attraktionsvärdet och kanske få ut ett högre pris med hjälp av homestyling? Här bjuder vi på ett antal konkreta tips som kan optimera din försäljning.

När du visar din lägenhet är det första intrycket mycket viktigt. Snygga därför till ordentligt utanför huset. Plantera blommor, kör bort bilen, dölj soptunnan. Klipp gräsmattan, kratta löv och tvätta fönstren ordentligt. Slarva inte med entrén och trappen. Häng gärna upp en dekorativ krans och se till att belysningen fungerar ordentligt.

Du får absolut inte glömma bort trädgården. Placera ut utemöblerna om du visar lägenhet på höst eller vår, använd kuddar och mattor på altan och terrass.

Slarva inte med städningen

Inne i huset får du absolut inte slarva med städningen. Tveka inte att ta hjälp från en städfirma – du kommer garanterat att få igen dessa pengar. Ett ordentligt städat hus är det enklaste säljknepet så se till att inte glömma några detaljer. Fönster ska glänsa, golv ska skina, lister ska vara ordentligt torkade. Mattorna ska vara rena, eller ännu bättre, helt nya.

Se även till att få bort röran som orsakas av ditt vardagsliv. Städa undan på alla ytor och på alla skåp och bänkar. Rensa bland dina personliga tillhörigheter – familjefoton och kylskåpsmagneter stoppar du självklart undan.

lantlig inredning

Snygga till inredningen och rensa bort onödiga prylar.

Skapa en ny personlighet

När du har städat bort din personlighet ur huset är det bra att skapa en ”konstruerad personlighet” med detaljer som blommor, ljusstakar och andra dekorativa saker. Lyckas du så känner sig köparen hemma utan att bli störd av din stil. Ett stort matsalsbord kan lätt se väldigt kalt och trist, snygga till med en vacker duk och till exempel blommor.

Försök att skapa en så luftig atmosfär som möjligt är det bra om du kan möblera om. Det är aldrig fel att få rummen att se större ut. Fundera också på att måla om – krävande men vill du homestyla ordentligt så finns inga genvägar. Tänk gärna vitt och neutrala färger.
nybryggt kaffe

Bort med allt personligt

Neutralt är nyckelordet även i sovrummet, bort med alla personliga saker och välj neutrala färger på kuddar och annat. Försök få till en känsla av hotellsvit. I garderober ser du till att det blir luftigt och fint, låt bara dina finaste kläder hänga kvar. I badrummet tar du bort allt personligt och piffar upp med nya fräscha handdukar, doftljus och vackra tvålar.

När du homestylar är det också viktigt att tänka på att bilden du skapar av huset passar in med den livsstil som spekulanter i området letar efter. Är de familjevänligt eller ungdomligt, lantligt eller citychict? Jobba på att få till en genomgående känsla i samtliga rum.