Skippa hantverkaren och gör det själv

Det är mycket i hemmet som man anlitar hantverkare till och om man bor i en stor stad som exempelvis Stockholm kan det vara både dyrt och svårt att få tag i en. Om man lägger ner lite tid och förarbete på arbetet kan man ganska enkelt göra det själv istället. I Stockholm är det också relativt enkelt att hitta och köpa det material man behöver. Två exempel på vad man kan göra själv är golvslipning och tapetsering.

Tapetsera själv

Det första man måste tänka på när man ska tapetsera själv är att skydda lister och golv, använd maskeringstejp och gärna täckpapp till golvet. När man gjort det är det dags att kolla att väggarna är släta. Riv bort eventuella lösa tapetbitar och sandpappra ned tapetskarvarna. Spackla och slipa sedan dessutom ner skarvarna så att väggen blir helt slät. Grundmåla också eventuellt väggen om tapeten under har starka färger. Därefter är det dags att äntligen börja tapetsera.

Börja med att mönsterpassa tapeten genom att lägga den på ett bord och undersöka hur ofta mönstret upprepas och hur det ser ut. Mät och skär därefter upp hur lång tapet som behövs, lägg gärna till 10 centimeter extra på varje tapet för att ha lite marginal. Därefter är det dags att  börja limma upp tapeterna på väggen. Använd en roller på de stora ytorna, men en pensel i hörn och kanter. Se till att tapeten hänger rakt ned och därefter kan man sätta fast den och trycka dit den extra med exempelvis en borste. Sätt upp nästa tapet bredvid den första och se till att skarvarna passar ihop. Slutligen skär man bort tapetremsor som täcker lister eller eluttag.

Slipa ditt golv

Om man har ett väldigt slitet golv med mycket repor kan det vara en god idé att slipa det så ser det ut som nytt igen. För att göra det behöver man först och främst köpa eller hyra en slipmaskin. Det finns exempelvis hos maskinuthyrare och i vissa byggvaruhandlare. Därefter bör man tömma rummet helt, eftersom golvslipningen dammar en hel del. Ta också bort eventuella uppstickande spikar och flytta på golvsocklarna.

Vid golvslipningen i Stockholm ska man börja från ett grövre sandpapper mot ett finare. Ha också skyddsglasögon och munskydd vid själva slipningen. När man slipar bör man tänka på att inte ha sandpappret i golvet när man startar maskinen, då blir det nämligen ojämnt. Slipa först diagonalt mot plankriktningen över golvbrädorna och slipa slutligen parallellt med brädorna när det kommer till det finaste sandpappret.

Dammsug till sist igenom rummet med en byggdammsugare, låt dammet lägga sig och dammsug sedan en gång till för att få bort så mycket damm som möjligt. Till sist ska golvet bara lackas, vaxas eller fernissas. Välj det som funkar bäst ihop med golvet och som ser snyggast ut. Om det lackas kommer golvet bara att bli hållbarare ju fler gånger det lackas.

Tänk på detta

Om man bor i hyreslägenhet eller hyr på annat sätt är det viktigt att först undersöka med hyresvärden vad man får göra.

Här har vi utgått från företag i Stockholm men fakta kan appliceras till de flesta större städer.