Billigare energiförsörjning i Göteborg med värmepumpar

För gamla dragiga hus med direktverkande el vid kusten norr om Göteborg kan det löna sig rejält att satsa på värmepump. Ja, på andra ställen också förstås.

Linnéa hade ärvt ett fritidshus vid kusten norr om Göteborg. Hon älskade verkligen att vara där och att kunna bada från klipporna på somrarna. Faktum är att hon trivdes så bra i det lilla huset att hon gärna åkte ut dit oavsett vilken årstid det var. Ibland kunde vindarna vid havet vara isande kalla men då var det mysigt att sitta inne i stugan och kura med en kopp te och en god bok.

Ett problem var dock att stugan värmdes upp enbart med direktverkande el. Det fanns förvisso en gammal öppen spis också men den värmde mest för kråkorna. När det var som kallast fick Linnéa svepa in sig i tjocka yllefiltar där hon satt i fåtöljen. Det kunde väl vara mysigt i och för sig.

Värmepump var lösningen

Hur kallt som helst ville hon dock inte ha det i stugan och därför fick de elektriska elementen oftast stå på och bli riktigt heta. Tyvärr visade sig detta i elräkningen som bara blev högre och högre för varje vinterhalvår som gick. Linnéa insåg nu att hon skulle behöva göra något åt situationen.

Hon vände sig därför till en firma som levererade värmepumpar. Med en luftvärmepump skulle hon kunna få behagligt klimat i stugan året runt. Den kunde nämligen även fungera som air conditioner och ge kyla under heta sommardagar. Men framför allt såg Linnéa fram emot att slippa frysa under kalla vintrar.