Så kan du spara el

små detaljer i inredning

För de flesta villaägare är det elen som brukar vara de bland de högsta kostnadsposterna förutom bolånen. För dem som har direktverkande och vattenburen värme är det uppvärmningen av villan som brukar sluka de mesta resurserna. Även om man är sparsam och kanske snålar med det ena och det andra är det trots allt elräkningarna som brukar vara de största fakturor som man är tvungen att betala varje månad. Därför kommer vi här med några, som vi tror, praktiska tips på hur du kan spara el och kanske sänka elräkningen varje månad.

LED-lampor

Att byta ut alla glödlampor brukar sänka elräkningen med några hundra kronor. De LED-lampor som finns ute i handeln kräver inte lika mycket el som de gamla glödlamporna. Det är mycket positivt. Dessutom har de  en längre hållbarhet och man behöver inte  byta ut dem lika ofta heller. Antagligen kommer vi att se mer av detta i framtiden i takt med att vi får en alltmer miljövänlig industriutveckling  och fler hållbara produkter på marknaden.

Sänk innetemperaturen

Tycker du att det är svårt att sänka innetemperaturen och det blir för kallt kan du inreda med fler textilier. Tycker du att du har dragiga fönster, typiskt i lite äldre hus, kan du alltid hänga upp tjockare gardiner som isolerar från drag utifrån. Tycker du också att ett rum är alldeles för kalt och kallt, kan du hänga upp snygga textilier på väggarna. Du kan dessutom inreda med tjocka härliga mattor som håller värmen bättre. Det är en av stora inredningstrenderna i år, att skaffa antingen heltäckningsmatta, eller en nästan helt täckande matta på golvet.

Inred med textilier

Ett annat sätt att sänka elräkningen på är att sänka innetemperaturen. Många har alldeles för hög innetemperatur, för vad som egentligen är hälsosamt. Framför allt i sovrummen bör innetemperaturen snarare vara kring 17 grader, än 23 grader. Vi sover bättre med lägre temperatur. Har vi mörkt och svalt i sovrummet underlättar det vår sömn och vi slipper drömma mardrömmar.

Solpaneler

Om du inte gillar den ombonade inredningstrenden, och inte heller gillar tanken på att sänka innetemperaturen kan du alltid montera solpaneler på villataket. Då gör du dig på sikt, helt oberoende av elpriserna, och ser dessutom till att bli en klimatsmart elproducent och kan använda så mycket el du bara vill ha. Med egna solpaneler som omvandlar ljuset till el, blir du en viktig kugge samhällsbygget och gör dig av med beroendet av fossila bränslen. Vill du också göra som kanske andra grannar och installera solpaneler på villataket? Anlita då en elektriker som kommer och hjälper dig att både installera solpaneler och göra så att du sänker elräkningarna.