Tänk på förvaringen om du gör en garagerenovering

Är det dags att göra en garagerenovering? I sådana fall är det ett utmärkt tillfälle att titta på förvaringen. Ett problem som många har är att saker och ting ställs in på måfå, tills det blir en stor röra som gör att man knappt kan gå in i garaget. Som tur är, är det ganska enkelt att råda bot på detta. Det finns flertalet förvaringsalternativ att överväga i samband med en garagerenovering. Här tar vi upp några exempel på hur du kan utnyttja garagets ytor på ett effektivt sätt.

Dra nytta av taket

För att verkligen optimera det garageutrymme man har kan man tämligen enkelt installera ett förvaringssystem i taket. Själva monteringsprocessen behöver inte vara särskilt avancerad, och priset i sin helhet behöver inte vara särskilt högt. Det handlar helt enkelt om att man sätter upp ett par skenor i taket och köper lådor vars utformning gör att de kan sättas upp på skenorna, och även dras ut och sättas in. 

Förvara saker på väggen

Många är vi som har fullt med prylar i garaget. Efter en garagerenovering lämpar det sig utmärkt att inte bara nu dra nytta av taket – utan även väggarna. Något som med före kan förvaras längs väggarna är långa trädgårdsredskap och verktyg. Dessa fästanordningar är något man enkelt kan bygga själv, så länga man har två breda plankor och en såg. Genom att såga ut ”hack”, tillräckligt stora för att rymma handtaget på en kratta till exempel, bygger man snabbt en egen förvaringslösning på väggen. 

Det går också att göra ett större system för förvaring på väggen. I samband med en garagerenovering, när du till exempel har målat om, lämpar det här sig mycket bra. Faktum är att i princip hela väggen kan göras om till en enorm förvaringslösning för såväl stora som små verktyg samt allehanda prylar som inte har en plats någon annanstans. 

Hur mycket förvaring behöver du egentligen?

För de flesta som har ett garage är kanske upplevelsen att man har brist på plats. Så är dock inte fallet för alla. Om man har mycket utrymme över – kanske till följd av smarta förvaringslösningar – kan det vara läge att förvandla garaget till något annat. Det finns många exempel på personer som gjort om garaget till kontor, och fått det att se riktigt bra ut. Ska man ha elektronik och kunna sitta bekvämt därinne, även på vintern, krävs givetvis god isolering – vilket inte alla har i garaget. Om man inte har rätt förutsättningar från början kan det bli ett ganska dyrt projekt. 

Dela upp garaget i zoner

När du är färdig med din garagerenovering och ska ställa in prylar igen, är det bra att markera olika delar av garaget i olika zoner. Kanske har du flera användningsområden för ditt garage (kontor, snickarbod, förvaring, bilplats och så vidare). Genom att dela upp garaget i ett antal olika områden kommer du omedelbart veta vart du ska lägga prylarna – och vart du ska lägga prylarna när du behöver stoppa undan dem.