Mörkläggningsgardiner – då och nu

Mörkläggningsgardiner betyder olika för olika generationer. Att hålla sol ute eller att inte avslöja bebyggelse. En stor skillnad som är värd att fundera över.

De som är unga och medelålders i Sverige idag har inte förrän på senare tid upplevt vad det innebär att få försämrade förhållanden. För många har coronapandemin och lågkonjunkturen kommit mer eller mindre som en chock. De hade ju trott och tänkt att livet bara skulle bli bättre och bättre för varje kommande generation.

Dessa människor har alltså fått sig en ögonöppnare. Allt var förvisso inte bättre förr, men det är heller inte säkert att allt blir bättre framöver. De problem man upplever idag är ändå väldigt små jämfört med de som folk tvingades genomleva under den stora depressionen på 1930-talet eller under världskrigen.

Mörkläggningsgardiner är bara ett litet exempel

Det är faktiskt nyttigt för de allra flesta av dagens människor att tänka lite närmare på hur det varit under tidigare kristider. Som en liten övning kan du ta sånt som du ser som självklarheter idag och fundera på hur det sett ut för folk förr i tiden.

Ta till exempel en så simpel sak som mörkläggningsgardiner. Du kanske funderar på att skaffa sådana för att sova bättre när sommarsolen är uppe under långa timmar varje dygn. För de som behövt mörklägga för att inte stridsflyg skulle hitta bebyggda områden betyder de en helt annan sak. Köp mörkläggningsgardiner för all del. Men tänk på detta när du är på väg att inhandla dem.