Så byter du fönster i ditt hus

Den som funderar på att byta fönster kanske vill kapa kostnader genom att göra jobbet själv. Det är lite olika priskostnader på fönster, mest beroende på vad för sorts fönster man önskar att byta till. Med de fönster som vi har numera, framför allt om man vill ha fönster med speciella funktioner höjs priset rejält. Det finns fönster med en yta där smutsen inte fastnar, när regnet faller, åker smutsen av fönstret. Det finns säkra fönster med okrossbart glas, plastfönster som inte behöver något underhåll och fönster som är vridbara. Något som den som tappade sitt fönster på Södermalm i Stockholm hade behövt.

Undvik att tappa fönster (helst)!

I sommar har vi haft en enorm hetta, vilket har gjort att många har behövt ha öppna fönster när de har legat och sovit. Har man gamla fönster som står vidöppet och skulle det blåsa, vilket det hade gjort den aktuella morgonen när fönstret lossnade och åkte i backen, är risken stor att vinden kan få tag i ett fönster och få det att lossna, även om det låter omöjligt. Det är tidningen stockholmdirekt.se som skriver om den som sovit med öppet fönster och som tappat fönstret på gatan. Polis kom snabbt till platsen och spärrade av området så att inga fler fönster skulle ramla ner på gatan.

Har man vridbara fönster, kan man inte råka ut för fadäsen att tappa sitt fönster. Det är en av anledningarna till att den funktionen uppfanns. Dels ska de vridbara fönster som numera finns på marknaden underlätta fönstertvätten dels ska de spara utrymme genom att man inte behöver flytta på möbler och annat som kan finnas i vägen när man öppnar stora fönster.

Så byter du enkelt fönster på ditt hus

Börja med att plocka bort hela fönstret med båge och allt. Ska du ha kvar karmar, låter du dem vara kvar, om det inte är så att du vill gå igenom dem och kontrollera att de inte är slitna och behöver renoveras. I så fall bör du skrapa av färgen. Det underlättas rejält om du har en värmepistol att tillgå, sedan skrapar du enkelt av färgen med en skrapa. När du väl har fått bort färgen bör du kontrollera att inte någon del är rutten. Skulle du hitta en skadad del, bör du byta ut den delen mot färskt trä. Sedan är det bara att grundmåla fönsterkarmen. När du väl har tagit ut fönstret måste du komma ihåg att spika för fönstret så att ingen ramlar ut ur fönstret i misstag. Spika för med två plankor i ett kryss för att skydda de som vistas i huset.

När väl karmarna är målade och renoverade är det bara att ersätta med nya fönster. Tycker du ändå att det är svårt att byta fönster på egen hand, kan du alltid be den du köper fönstren av att komma och göra det åt dig. Det brukar ingå i priset när du köper nya fönster.

Det finns företag som levererar fönster och som kan vara med dig i hela processen från att välja fönster tills de är på plats.