Vår och sommar är renoveringssäsong

Vår och sommar brukar innebära renoveringar eller ommålningar av hus och hem. För husägare är den säsongen särskilt hektisk. I alla fall om man är mån om sitt hus och vill att det ska hålla i många år. Många ägnar sin semester åt sitt hus och passar på att renovera det när man ändå är ledig. Det gäller att gilla renoveringar om man äger ett hus. Särskilt om man har ett hus med fasad av trä och fönster med träkarmar. Träet i fasad och fönster behöver ses över med jämna mellanrum. Trä som byggmaterial håller som bekant inte för så många år. Särskilt träfasad och fönster mot norr, eller söder, som utsätts för stora temperaturväxlingar. Det är dessa temperaturväxlingar, från minus 10 till plus 10 på kort tid som gör att träet åldras snabbt. Då behöver man med jämna mellanrum se över hållbarheten på träpanelen och kontrollera att allt står rätt till.

Så renoverar du träfasaden

Det första man behöver göra är att få bort målarfärgen. Antingen skrapar du bort färgen, eller använder en värmepistol. En värmepistol ”smälter” bort fägen så att det är lättare att skrapa bort den. Då slipper du använda handkraft för att gå bort färgen. Du bör räkna med minst en veckas arbete, beroende på hur stort huset är och om du arbetar ensam eller anlitar någon hantverkare som hjälper dig. I bästa fall kan du anlita en hantverkare som arbetar vid sidan om dig. Det är ingen dum idé att arbeta tillsammans med en professionellt hantverkare, eftersom du lär dig en hel del om hantverkaryrket genom att arbeta med en sådan tillsammans. Dessutom ser du till att minska arbetskostnaden genom att göra hälften av arbetet själv.

Så målar du om träfasaden

När du väl fått bort målarfärgen på fasaden eller på fönsterkarmarna, är det sedan dags att se över träet och kontrollera träets hållbarhet. Byt ut enskilda paneler som ser dåliga ut. Var noggrann när du sågar så att de renoverade delarna passar in exakt med varandra. När du väl har passat in och ersatt dåliga delar med nya är det dags att grundmåla. Vänta en dag för att sedan måla om två gånger med önskad färg. När du målar, ta med penslarna så långa drag du bara kan. Tar du korta drag med målarfärg skur ytan mycket ful och du kommer att ångra dig senare. Ju längre drag du får till med målarpenseln desto finare blir den målade ytan.

Så renoverar du den rappade fasaden

Har du en rappad fasad bör du se över den med jämna mellanrum, helst en gång om året. Beroende på rappningen håller den olika länge. Ju bättre rappning (med mycket cement) desto längre håller den. Rappningen i sig brukar inte hålla särskilt länge. Därför bör du se över den minst en gång om året. Den rappade fasaden kan även få sprickor om huset sätter sig. Därför kan det vara bra att täta sprickorna så att inte fukten får chans att ta sig in i huset. Ser du någon spricka, bör du rappa igen den. När du väl har rappat fasaden är det dags att måla så att inte lagningen syns. Blanda till rätt nyans så att du får en fasad som du vill ha.

Att anlita en hantverkare

Vill du anlita en hantverkare i stället för att göra renoveringsjobbet själv, slipper du oroa dig över fasaden och fönster. Googla fasadmålning och Stockholm, ifall du bor i huvudstaden. Annars skriver du in din egen ort i Googles sökfält. Efter det bör du få förslag på hantverkare som arbetar med fasadmålningar. Efter det bör du ta kontakt och be om offert och referenser. Får du tag i en hantverkare som erbjuder sig att göra ett kostnadsfritt hembesök innan han eller hon ger dig en offert, kan du lita på att det är en seriös hantverkare som ger dig en relativt tillförlitlig offert. Ofta behöver en hantverkare se vad för slags hus du har innan han eller hon ger offert. Läs mer om hantverkare för fasadmålning i Stockholm på: http://www.fasadmålningstockholm.com.