Ställ rätt frågor när du väljer firma för din flyttstädning

dammsugare på parkettgolv

Detta är ett inlägg i samarbete med Flyttstäd Stockholm.

Sedan RUT-avdraget infördes har städfirmorna växt upp som svampar en regnig sensommar. En städning som de flesta kan ha råd med är flyttstädningen, som förhoppningsvis bara behöver genomföras en gång och därför inte blir någon jättekostnad. Men hur ska du gå till väga för att välja städfirma? När flyttdagen närmar sig är brevlådan full av broschyrer från städföretag som vill göra rent hus inför din flytt och det är inte rätt att veta vilken du ska välja. Risken att du hittar en oseriös firma som inte håller sina löften är inte obetydlig.

Att ställa tuffa frågor är alltid en bra idé eftersom det visar att du ställer krav. Med lite tuffa frågor i första kontakten så minskar även risken att firman försöker blåsa dig.

Här bjuder vi på några smarta frågor som kan hjälpa dig att hitta rätt i djungeln av städföretag.

tvättsvamp och städprodukter

1. Kan jag få se en lista över vad som ingår er flyttstädning?

Svarar företaget ”ja” på den frågan, lägg på luren. Listan är bara ett sätt att komma undan olika moment i städningen som borde ingå, men som inte står på listan. Gå inte på den finten.

2. Om jag inte godkänner städningen efteråt, vad händer då?

Går städfirmans ”nöjd kund-garanti” ut på att du får besiktiga städningen efteråt, ta kontakt med en annan firma. Detta upplägg innebär i praktiken att firman kan göra ett dåligt jobb och sedan lämna ifrån sig allt ansvar till dig efter godkännandet. Då får du bekosta omstädningen om personen som flyttar in blir missnöjd.

3. Vad blir totalpriset, inklusive moms och alla avgifter?

Om du inte får ett fast precis, eller företagaren måste räkna ut det så är det bäst att du letar vidare efter en städfirma på annat håll. Många företag försöker få deras tjänster att framstå som billigare än de är. I det här fallet skulle du säkerligen få en negativ överraskning när fakturan kommer.

4. Använder ni mycket vatten, så att det verkligen blir rent överallt?

Om svaret på den här luriga frågan är ja, säg tack och hej direkt. Dagens städmetoder ska vara så torra som möjligt för att undvika slitage. Även fuktskador kan uppstå om man använder för mycket vatten i städningen. Missta dig inte: idag finns det många städfirmor med dåligt utbildad personal som använde helt felaktiga tekniker och material. Denna fråga är ett bra sätt att avslöja de värsta syndarna.

5. Hur lång är betalningstiden?

Är betalningstiden kortare än nöjd-kund-garantin? Lägg på luren, ett seriöst städföretag tar inte betalt innan kunden har godkänt städningen. Om ingen betalningstid anges så är det ”ingen alls” som gäller, så det är alltid en bra idé att ställa den här frågan.

6. Kan jag få vår överenskommelse skriftligt format?

Svarar företaget nej, säg ett vänligt tack och hej och gå vidare till nästa potentiella utförare av din flyttstädning. Har du ingen skriftlig dokumentation så hamnar du dessutom i en väldigt svag ställning om något går fel och det skulle uppstå en konflikt.

Bosatt i Stockholm? Ta en titt på www.flyttstädstockholm.net om du vill få kontakt med en kunnig firma inom flyttstädning som ger dig toppresultat till ett riktigt bra pris.