Att söka bostadsanpassning i Stockholm

För den som har det svårt att fungera i hemmet i Stockholm finns alternativet att söka bostadsanpassning. Då finns möjlighet till hjälpmedel som förenklar.

Att få ett handikapp behöver inte betyda att man måste flytta till ett annat boende. Numera finns möjlighet att få hjälp med åtgärder för att skapa en fungerande vardag. Man kan nämligen söka bidrag för bostadsanpassning hos sin egen hemkommun, till exempel Stockholm. Det innebär bidrag till exempelvis ramp, sänkta trösklar eller automatisk dörröppnare till ytterdörren.

För att ha rätt till bidrag finns vissa kriterier. De hittar man på Bolagsverkets hemsida. Det kan se lite olika ut beroende på vilken typ av boende man har. Det finns flera saker att tänka på om man bor i ett bostadshus då boendet eventuellt behöver återställas i framtiden. För den som behöver hjälp med ansökningen hjälper kommunen att förklara processen.

Bostadsanpassning för en enklare vardag

När ansökan om bostadsanpassning har fyllts i krävs ett intyg som förklarar funktionsnedsättningen och hur den påverkar livet i hemmet. Att även få ett intyg från sjukgymnasten, om man varit hos en sådan, kan vara till fördel. Själva ansökningsblanketten finns att hämta hos kommunen. När allt är klart skickas den in till ens egen kommun.

Det finns tillfällen då de vill ha kompletterande uppgifter. Det kan handla om offerter för själva inköpen och arbetskostnaderna som ska göras eller ritningar. Bor man i en hyreslägenhet måste hyresvärden godkänna att åtgärden blir gjord. Ibland kommer en representant från kommunen för att inspektera bostaden och försäkra sig om att åtgärderna är nödvändiga. Läs mer om bostadsanpassning här: bostadsanpassningstockholm.nu