Besiktiga taket inför vintern

Höst och vinter är de årstider som sliter hårdast på våra tak. Dels så regnar det större mängder än under andra delar av året och snön bjuder i vissa delar av landet på rikligt med snö som tynger ner taken.

Starka skiftningar i temperatur utsätter taken för ytterligare påfrestningar då värme får takmaterialen att expandera och kyla får dem att dra ihop sig igen.

För att slippa problem mitt i vintern när taket är täckt av snö och is så är det viktigt att varje år genomföra en besiktning. Om du inte tycker om att klättra på taket på egen hand, något som för övrigt kräver säkerhetsutrustning, så bör du ta hjälp av en kunnig takläggarfirma.

Sök efter synliga skador

Det första man bör göra när man kommer upp på taket är att söka efter synliga skador. Ligger någon tegelpanna snett brukar det räcka med att lägga den på plats igen, men om du ser att läkten under börjar bli dålig så är det dags att renovera taket ordentligt. Annars har du snart större problem.

Rosthål i takplåt eller skador på takpapp är också vanliga problem som bör åtgärdas snarast för att fukt inte ska kunna krypa in och skada takbjälkar, isolering och till sist även de inre delarna av huset.

Undersök skarvar extra noga

Andra delar som bör kontrolleras extra noga är skarvar i plåt eller papp, ränndalar och områden där genomföringar för ventilation, skorsten och liknande sitter. Där uppstår ofta problemen först.

Tänk på att vatten har en nästan magisk förmåga att hitta vägar in i en byggnad. Det som för blotta ögat ser ut som en knappt millimeterstor glipa räcker gott och väl till för att låta vattnet krypa in och hamna på platser där du inte vill ha det.

Reparera snarast om du upptäcker problem

Skulle du upptäcka någon form av brister bör du åtgärda dessa snarast. Det är mycket svårare att lösa problemen under den sena, regniga hösten eller när snön ligger tjock på taken. Att arbeta förebyggande är så mycket bättre än att behöva lösa problem i panik för att du upptäcker en läcka.

Ta hjälp av en erfaren takläggare som arbetar med alla slags takmaterial. De kan hjälpa dig att åtgärda problemen oavsett om du har ett tak med tegel, plåt eller ett papptak. Ett hett tips är www.takläggaresödermanland.se som arbetar med tak i hela Södermanland. Bor du i en annan del av landet kan du troligtvis hitta en bra leverantör genom att söka på Takläggare *din ort* i valfri sökmotor.