Kan man lacka köksluckor själv?

Skaffa måttbeställda köksluckor

Kan man lacka köksluckor själv? Frågan är intressant sett till att en lackering av köksluckor är ett billigt sätt att få ett helt nytt kök. Genom att byta färg så får man känslan av att köket är nytt och då luckorna i fråga sällan är slitna på annat sätt än att de är trista så är en lackering ett väldigt bra alternativ. Jämför man kostnaden med ett nytt kök – räkna från åtminstone 40.000 kronor och uppåt – så är denna typ av förändring både effektiv och prisvärd. Men, kan man lacka köksluckor själv och ytterligare tjäna pengar?

Det kan man naturligtvis göra. Men, det är något som sällan lönar sig. Dels så måste man ha kunskap om hur man lackerar, dels så måste man ha tiden som krävs för att utföra både arbetet och det krävande – ytterst nödvändiga – grundarbetet och dels så måste man också ha utrustningen. Detta i form av lacksprutor, lackställ, lackfärger och en eventuell lackskiktstestare. Dessutom ska du ha någonstans att hålla till också; det bör vara en miljö som ger absolut bäst förutsättningar för lackering och där färgen inte riskerar att spridas för vinden. Ett vanligt garage räcker sällan. Därför så bör man välja professionell lackering och betala för ett mer professionellt arbete. Det är, helt enkelt, värt det.

Du kan välja att måla dina köksluckor

En lackering ger ett bättre resultat. Köksluckor ser ut att vara i nyskick och inga ojämnheter kommer att synas. Vill man emellertid inte ta kostnaden för en sådan – man kan, beroende på vilken lackeringsfirma man anlitar, räkna med att det kostar från 250 kronor/lucka – så kan man istället överväga att måla sina luckor. Det är fullt möjligt – men man får räkna med en lite sämre effekt samt mycket mer arbete. Ska du måla dina luckor så är rådet att du verkligen fokuserar på grundjobbet. Se till att slipa luckorna rejält, se till att spackla igen alla eventuella sprickor och se till att grundmåla innan du sätter igång. Tänk även på följande innan du sätter igång: dina köksluckor kommer att vara i fokus. Går man in i ett kök så är köksluckorna ofta det som definierar hela köket. Sett till detta så har man inte råd att misslyckas genom att slarva. Det handlar dessutom ofta om riktad belysning.

Spotlights gör att misstagen syns

Många väljer spotlights idag. Det är en bra lösning som går att styra efter behov såsom mer dämpad mysbelysning och ren arbetsbelysning. Spotlights innebär också att vissa delar av köket syns tydligare. Dina köksluckor kommer att hamna i mer fokus än vad ditt golv kommer att göra, detta som en direkt följd av denna typ av belysning. Baserat på detta så blir vikten av noggrannhet vid grundarbete- och målning än mer påtagligt. Varenda liten skavank kommer obönhörligen att hamna i rampljuset.

Ta in flera offerter för lackeringen

Att lackera köksluckor professionellt kommer att ge dig ett bra resultat som dessutom är hållbart. Priset varierar. Även om vi nämnde att man kan räkna med ungefär 250 kronor och uppåt/lucka så är det ändå värdefullt att undersöka prisbilden närmare. Handlar det om ett större kök där exempelvis även dörrar ska lackeras så är det ofta möjligt att förhandla fram ett bättre pris. För att kunna gör så krävs det att man har några offerter att ställa mot varandra. Det vill säga: se till att kontakta så många lackeringsfirmor som möjligt och ställ därefter deras prisförslag mot varandra innan du bestämmer dig.

Du bör dock även vara på det klara med att variationen i kvalitet kan vara hög. Att lacka köksluckor är en relativt ny tjänst och alla har inte samma kompetens inom området. Ett tips är därför att be om referenser och om nummer till tidigare kunder. Genom detta kan du säkerställa ett mer kvalitativt jobb. Du vill definitivt inte fungera som en försökskanin i den här frågan.