Compact living ger nya inredningstrender

Bibliotek med nordisk inredningsstil

Det är som det är på bostadsmarknaden numera. På något sätt är det som om allting går i cykler. Det kommer och går och kommer tillbaka. Den som studerar historia vet att historien upprepar sig. Fortsätter bostadsbristen på samma sätt som det är just nu, kommer vi att leva allt fler på små kvadratmeter, precis lika trångbott som under 1900-talets första hälft, om man då inte råkade vara miljonär och hade råd med stora, spatiösa villor, precis som nu.

Bostadsbristen föder och göder trångboddhet

Även om vi är många på liten yta, behöver det inte vara fult. Det kan mycket väl vara snyggt och trendigt trots att man inte har så stora utrymmen. I stället kan det renoveras i snygga, vackra och trendiga färger. Här kan man inreda med nya, vackra material och som tar hänsyn till trångboddheten. Bor man i en liten etta eller tvåa, får man helt enkelt möblera på höjden i stället för på tvären.

Bygga på höjden om man bor trångt

Då kan man bygga ett loft, och placera antingen vardagsrummet under loftet, eller en spatiös walk-in-closet eller matplatsen eller TV-soffan under loftet. Man kan placera matplatsen i köket och hemma-kontoret i vardagsrummet. Varför inte placera skrivbord i hyllan och som du kan fälla in eller ut när det är dags att arbeta hemma?

I barnrummet kan man placera förvaringen av leksaker under sängen för att spara plats. Nattygsbordet får vara både nattygsbord och skrivbord. Har man en stor skrubb eller garderob kan man inreda den som ett mini-sovrum genom att bygga in et fönster, placera en inbyggd säng i garderoben.

Dubbla rum i ett rum

Har man trångt om utrymme, får man helt enkelt använda ett enda rum som två rum; köket är både kök och matsal, vardagsrum är både vardagsrum och arbetsrum. Sovrum är både sovrum och  TV-rum bland annat. Badrum får fungera både som badrum och för förvaring. Bor man på liten yta är det viktigt med ordentlig förvaring. En liten bostad kan lätt bli för rörig om det inte finns tillräcklig förvaring.

Anlita hantverkare för bygge av compact living

Det bästa man kan göra om man vet att man kommer att bo många på liten yta, att ta kontakt med hantverkare som kan bygga om den lilla bostaden för att alla ska rymmas. Att bygga på höjden är nämligen bland det bästa man kan göra, men svårt att göra själv.  Då behöver man en hantverkare med totalentreprenad för renovering av lägenheten i Stockholm. Läs mer här.