Det kan du göra om du inte är nöjd med hantverket

Det är knepigt att anlita hantverkare. Har man inte så stor erfarenhet av att anlita en hantverkare som kommer hem till en och utför ett arbete, kan det vara svårt att veta något om det företag som man anlitar för jobbet. Att det är svårt, kan nog de flesta vittna om. Antalet anmälningar om fusk och stort missnöje visar på att det händer att hantverkare har gjort dåliga jobb.

Hantverkare är som andra

De är ju som folk är mest; vissa är duktiga och nogranna, andra är mindre nogräknade och nöjer sig med ett halvbra arbete. Har man någon gång varit med om det, vet man att det itne är någon rolig upplevelse. Så vad kan man göra om man inte är nöjd? Betalar man dyra pengar för hantverket och inte får det man önskar sig. Så vad kan man göra om man inte är nöjd med arbetet? Här går vi igenom vad du som konsument kan göra.

Be hantverkaren komma och rätta till misstag

Det första man bör göra är att be företaget komma och rätta till misstaget. Är de resonabla bör de rätta till allt som du är missnöjd med. Det är också juste att ge företaget chansen att rätta till det som blev fel. Om de inte ber dig betala, kan du ju alltid anlita ett annat företag som kommer och rättar till det som inte är bra. Tyvärr lär företaget be dig betala, även om du inte är nöjd.

Ta kontakt med kommunens konsumentsombudsman

Om du är osäker på hur du ska göra, kan du alltid rådfråga kommunens konsumentsombudsman. De flesta kommuner har en sådan, som du kan vända dit till när du inte är nöjd med en tjänst, eller vara som du inte är nöjd med. Den konsumentombudsman kan råda dit till vad ud kan göra och gå till väga för att få rätt mot det företag som du inte är nöjde med.

Anmäla till Allmänna reklamationsnämnden

Du har alltid rätt att anmäla företaget till Allmänna reklamationsnämnden (ARN) som ska titta på ditt fall. Kommer de fram till att du har helt rätt i ditt missnöje, kan de bestämma att du inte behöver betala för hantverket. Dessutom kan företaget till och med hamna att betala skadestånd till dig, om arbetet är riktigt under all kritik.

Anlita en advokat som driver ärendet

Om du inte kommer någon vart, kan du alltid stämma företaget i en civil domstol. Då behöver du en riktigt duktig advokat som i så fall driver ditt ärende. Det kan blir en dyr historia för dig, för om du förlorar i rätten, kan du hamna att betala hela rättegångskostnaden, och motpartens advokatkostnader.

Hitta rätt hantverkare i Stockholm

På alla sätt och vis är det viktigt att få fatt på rätt hantverkare som du blir nöjd med. Här är det viktigt att kontrollera hantverkarna och följa upp referenser och omdömen. Du kan alltid kontrollera med ARN om företaget har fått tidigare anmälningar och om de blivit dömda på grund av fusk eller efter att ha gjort icke-fackmannamässiga hantverk. Lycka till!