Detta kan du välja till din marksten i trädgården!

Funderar du på att lägga marksten i din trädgård? Det går alldeles utmärkt att lägga marksten, allra närmast husgrunden. Gör du så, får du ett mycket städat utseende på din trädgård, samtidigt som du förhindrar att ogräs och andra växtligheter kommer för nära ditt hus. När det kommer till marksten för trädgården finns det en stor variation på marksten. Det är bara att välja mellan ljus och mörk marksten och i olika former.

Vad kostar marksten?

Den kan vara något dyrare än annan sten, som Skiffer, men å andra sidan får du en regelbunden yta som du inte får med Skiffret. Markstenen har en yta för lång hållbarhet.

Färg

Markstenen kan du få i vilken färg och form som du önskar. Allt från åttakantiga till rektangulära, kvadratiska, koniska och så vidare. Du kan få dem i allt från rött, terrakotta, ljusgrått till svart. När du väljer färg och form bör du tänka på hur ytan ser ut som du ska täcka med marksten. Välj gärna kombination av olika färger så får du en levande och fin terass. Kom ihåg att du kan forma en trappa, en pelare, en mur eller vad som helst egentligen med hjälp av en marksten.

Uteplats

Så gör du en uteplats:

 1. Bestäm var du vill byga din uteplats. De flesta väljer att lägga den nära dörren, så att man inte behöver gå så långt med de sakerna som man vill till exempel äta och dricka på sin uteplats.
 2. Detta behöver du: Geoduk, makadam, grus, sand och marksten.
 3. Börja med att gräva ut platsen som du vill lägga din terass på.
 4. Gräv ner några pinnar i varje hörn av terassen.
 5. Se till att om det har vuxit gräs på den platsen där du vill bygga din terass, kommer upp med rötterna när du gräver. Gräver du tillräckligt djupt kommer rötterna automatiskt med när du gräver.
 6. Du bör gräva minst 45 centimeter jord. Du bör kolla djupet på gropen där du ska bygga din terass.
 7. Lägg geoduken när du har kommit så långt i ditt grävande.
 8. Fyll på med makadam, grus och sand.
 9. Mät regelbundet med vattenpass så att du får en plan terass.
 10. ”Kamma” sanden regelbundet så att du får den jämnt över hela ytan.
 11. Börja i ena änden med att lägga markstenarna tätt intill varandra. Bit av de markstenarna som kommer sist, så att terassen blir rak i kanterna. Sedan bör du vara klar! Lycka till!

Läs mer här om vilken marksten som du kan använda: http://www.ve-sten.se