Fönsterrenovering eller fönsterbyte?

I Stockholm finns många vackra villor från förra sekelskiftet och ännu tidigare, som bevarats väl genom åren. I de trädgårdsstäder som växte upp i utkanterna av stan i början av 1900-talet finns mycket att upptäcka för den arkitekturintresserade. För den som har turen att hitta, och ha råd med, ett hus i någon av dessa idyller kommer förutom glädjen och stoltheten också ett stort ansvar. Ett ansvar mot huset, mot området, mot de generationer som tagit hand om huset och de kommande generationer som ska bo i det i framtiden. Som husägare är man ju bara en liten del av ett hus totala historia, och det gäller att behandla det med respekt och varsamhet.

Detaljplaner hjälper till att bevara gamla hus

Tyvärr är det inte alla villaägare som resonerar på det sättet, utan många anser att det är deras rätt att behandla ett gammalt hus på vilket sätt man behagar, eftersom man för tillfället äger det. Därför finns i alla kommuner, men särskilt i Stockholm, strikta detaljplaner för staden, där det tydligt anges vad som får och inte får göras. I Stockholm finns områden med många kulturhistoriskt värdefulla hus som har särskilt strikta detaljplaner. För det mesta som rör huset utseende krävs bygglov, och dessa är inte alltid lätta att få.

Fönsterbyte bör endast ske i nödfall

Ett hus måste ju underhållas och renoveras för att kunna behålla sitt utseende och sitt värde, men det gäller att man gör det på rätt sätt. Ett exempel är fönster. Runt om i Stockholm finns tyvärr exempel på hus där klåfingriga husägare i stället för att renovera fönstren ar bytt ut dem mot moderna fönster som inte alls passar in på den gamla fasaden.

Resultatet blir att fönstren ser klumpiga ut och fasaden blir oproportionerlig och i många fall rent av ful. Om fönstren på ett hus är i så dåligt skick att de måste bytas ut måste det göras med respekt för originalfasaden. I de flesta fall måste man specialtillverka fönster som så mycket som möjligt liknar de gamla fönstren, annars är risken stor att man förstör husets utseende.

Gamla fönster håller god kvalitet

Det är dessutom väldigt sällan som gamla fönster faktiskt måste bytas ut. Fram till på mitten av 1950-talet fanns hårda regler kring vilket slags virke som fick användas till fönstertillverkning, och gamla fönster  är tillverkade av tätvuxet virke som kan hålla hur länge som helst. Ofta är det färg och kitt som behöver bytas ut, själva virket håller utmärkt.

För att kontrollera hur det står till med fönstervirket kan man sticka en kniv i bågen på den nedre delen av fönstret och känna efter. Känns träet hårt och spänstigt kommer det att hålla många år till, det behöver bara slipas och målas om. Känns det däremot mjukt och svampigt har det tyvärr drabbats av röta, antagligen på grund av för dålig underhållning. Fönstret måst då bytas ut.

Anlita proffs vid fönsterrenovering

Man kan renovera sina fönster själv, det tar ett tag men om man är noggrann och tålmodig kan resultatet bli riktigt bra. Om det handlar om ett kulturhistoriskt viktigt hus med många år på nacken rekommenderar vi dock att man anlitar ett proffs med kunskap om gamla fönster för renoveringen. Det finns många experter på fönsterrenovering i Stockholm som kan hjälpa till att få en gammal fasad att se ut som ny igen bara genom en fönsterrenovering. Många firmor erbjuder dessutom en total fasadrenovering med slipning och ommålning av både väggar och fönster. Behöver rutor bytas ut ser man till att hitta glas som passar och så vidare, det handlar om de små detaljerna som gör att en renovering verkligen bevarar de ursprungliga kvaliteterna.

Inspektera fönster innan renovering

En fönsterrenovering som utförs på ett korrekt sätt är bra för huset och får det att hålla i många år till. Slitna fönster som släpper in kyla och fukt är däremot tvärtom direkt skadliga för huset, så det gäller att regelbundet inspektera fönstren och vara på sin vikt om man känner drag eller upptäcker att fönstren visar tecken på att ha drabbats av röta. Ta gärna hjälp av en professionell fönsterfirma i Stockholm när du ska inspektera, så får du konkreta råd om vad som bör göras. Läs mer om firma för eventuell fönsterrenovering i Stockholm på: http://www.fönsterrenoveringstockholm.com.