Dags att renovera trappan?

inomhustrapp

När man renoverar golv hemma, kan man inse att även trappan behöver viss renovering. Har man ett trägolv, och även en trappa i trä, kan det bli väldigt stor skillnad mellan det träslag som man har i trappan och det som man har på golvet. Om man till exempel har slipat träslaget som man har på golvet, blir det en mycket stor skillnad på det träslag som man har i trappan.

Renovera själv en trappa kan vara

Det kan vara svårt att renovera en trappa på egen hand. Precis som en golvslipning bör utföras av en professionell golvslipare bör en sådan hantverkare slipa om trappan. Och även om man renoverar trappstegen, så kanske även trappräcket behöver förnyas, så att man ersätter utslitet material och lägger på nytt, eller målar om trappräcket. Tänk på att bearbeta underlaget ordentligt, och ta bort flagnad färg, ersätt utslitna delar innan du måla om trappräcket.

Måla gärna trappan ljus

Tänk på att trappan kan bli mörkare än den färg som man målar med, om det till exempel inte finns några fönster vid trappan. Utan fönster kan trappan lätt bli relativt mörk. Målar man då med mörk färg kan trappan bli väldigt mörk. Då är det en bättre idé att göra den ljusare än vad man kanske har tänkt sig, då den ljusa nyansen hjälper till att göra trappan mindre mörk.

Trappa kan bli snygg inredningsdetalj

Om man ser till att bygga trappan på ett noggrant sätt och är noga med detaljerna och dessutom väljer material som är noga utvalda, då kan trappan bli en snygg inredningsdetalj. En trappa är till sin konstruktion en snygg sådan. Ser man till att måla med snygga färger och utforma trappräcket till exempel med gjutjärn som är stilrent, eller med plexiglas som ger rymd åt trappan kan den bli en riktig stolthet i hemmet.