Miljövänligast slipa om golv

Du vet väl om att det går åt enormt mycket energi att tillverka ett helt nytt trägolv? Vill man vara skonsam mot miljön, kan man istället slipa om det golv som man redan har. Om det är så att det är mycket slitet, det är väl därför som man vill ha nytt (?) så är det nästan lika bra att istället slipa om golvet.

Vill du göra det själv, kan man föstås även det. Då bör man hyra en golvslipmaskin, helst en som har en inbyggd dammsugare så att man slipper allt det fina damm som uppstår när man slipar om golvet. Man kan slipa om nästan alla golv; till och med stengolv, vissa moderna plastgolv, linoleumgolv, parkett, klick-golv, laminatgolv och alla slags trägolv. Huvudsaken att man har mer än 2,5 millimeter tjockt golv som man kan slipa från.

Hålla slipmaskinen jämnt över ytan

När man ska slipa om ett golv är det bland det viktigaste, att man håller slipmaskinen över golvet, så måste slipningen bli jämn. Stannar man upp, kan slipmaskinen i misstag slipa en grop i golvet. Och ”springer” man med slipmaskinen över golvet, alltså rör sig för fort över det, så blir et ojämnt. Man bör röra sig så jämnt det bara går över golvet.

Slipa golvet i fiberriktningen

När man slipar golv, bör man titta på träets fibrer. Hur har golvläggaren lagt träbitarna, eller golvtiljorna (plankorna)? Utifrån det bör man sedan slipa om dem. Det gör att man bör slipa utifrån vilket håll som träfibrerna ligger, eller har lagts. Man bör alltid slipa i träets fiberriktning, för om man inte gör det kan det blir riktigt fula repor på golvet. Är det ett parkettgolv som ska slipas, bör man slipa det 3 gånger.

Lacka, olja in och behandla golvet

När man sedan har slipat om golvet, bör man behandla golvet antingen med en lack, en hårdvax, lut eller olja. Bestämmer du dig för en lack, bör du använda en vattenlöslig lack för golvet. Använd då en roller med långt skaft. Låt sedan golvet torka i minst ett dygn så att lacken verkligen torkar.

Tyckte du det där lät för jobbigt och riskfyllt? Läs då mer om hantverkare som kan utföra golvslipning i Uppsala på: golvslipninguppsala.nu.