Kan man slipa om golv själv?

Om man har slipat golv förut är det inte särskilt svårt att slipa om golv. Det gäller att man har erfarenhet av att hantera en golvslipmaskin. Det är den enda haken. Man måste veta hur mycket den slipar när den står stilla och hur man ska föra den jämnt över golvet. Om man inte kan detta, bör man absolut inte slipa om golv själv.

Det hela kan sluta med hål i golvet och man måste ta in golvläggare som lägger om hela golvet. Då är det faktiskt billigare att ta in en erfaren golvslipare i stället. Skulle man förstöra hela golvet, kan det bli en grop i golvet. Och det vill man inte ha.

Vilken efterbehandling önskar du på golvet?

När man sedan har slipa om golvet, har man tagit fram en ny yta på golvet. Det är särskilt känsligt mot slag och stötar då. Därför bör man behandla det efteråt med ett material som är bra för golvet. Det är då antingen lack, lut, bets, olja eller hårdvax. De olika materialen samverkar med träet på olika sätt. En golvläggare kan ge råd och tips om vilka material som passar just på de olika golv som du har där hemma. Lacken skyddar golvet bäst, men tränger inte riktigt in i träet och får därför oftast en glansig yta. Olja tränger nästan alltid in i träet och integreras med träet, men behöver förnyas vartannat eller vart tredje år för att verkligen göra den nytta som krävs för ett trägolv.

Vilken nyans önskas på det nästan nya golvet?

När man efterbehandlar ett trägolv, passar det oftast att lägga in ett pigment i materialet som ger golvet en ny nyans. Det kan antingen bli mörkare eller ljusare. Här är det riktigt snyggt och trendigt att lägga fokus på golvet och låta det få spela huvudrollen i ditt hem. Varför inte ett mönster på trägolvet?