Ska du bygga en altan?

När man köper ett hus kan det vara vissa saker som man kanske gärna kompletterar till ett hus som kanske i övrigt har allt som man bara kan önska. Olika familjer önskar sig helt olika saker av ett hus. Vissa gillar hur som är byggda med rejäla luftspalter väggar, som har ett gediget material i allt i huset. Där man inte har fuskat med material, utan har byggt det på ett riktigt sätt och med alla de regler som gällde kanske för 50,60 år sedan.

Andra vill ha ett helt nytt hus. Någon vill ha ett garage för sin bil, andra bygger om sitt garage till ett fritidsrum för tonåringar och sociala föräldrar. Någon vill ha en stor altan där man kan hålla sina fester.

Bygga altan inte svårt

Är det så att är duktig och händig själv kan man bygga en altan själv. Om det blir ett enkelt bygge eller ett mer komplicerat bygge beror på tomtens utseende. Om man måste bygga höga reglar eller om man kan bygga altanen på en platta gör att bygget antingen blir enkelt att bygga. Kan altanen stå på en enkel platta är det en mycket enklare bygge. Ska altanen byggas i höjd med vardagsrummet, till exempel och det är ett souterränghus, eller ett hus med olika höjd behöver man bygga en ställning för altanen som kräver en professionell hantverkare.

Ett proffs kan höjdskillnader och gjuter plintar för reglarna. Dessutom kan du behöva bygga en trappa till altanen. Här rekommenderar vi inte att man bygger själv den mer komplicerade altanen på egen hand. Vill man vara med och bygga den egna altanen är det säkrast att anlita en professionell byggare och se på eller vara den som langar byggmaterialet till hantverkaren.

Att tänka på när man anlitar hantverkare

1. Googla bygga altan så du får olika förslag

Det bästa du kan göra, om du inte redan känner till en hantverkare som kan bygga din altan är att googla ”bygga altan”. Då får du flera olika förslag av Googles sökmotor. På det sättet kan du ta kontakt med flera olika och jämföra dem med varandra.

2. Fråga om offert och referenser

Fråga om de har kostnadsfria offerter. Här anser vi att det inte ska kosta något extra om de ska ge offerter, eller vill komma hem till dig för att förvissa sig om hur stor altan, eller var du vill ha den.

3. Anlita en erfaren byggare

Anlita bara erfarna byggare för din altan. Det är stor skillnad på dem som har erfarenhet och vet vilka fallgropar som kan finnas när man ger sig på ett så stort bygge som en altan kan vara.

4. Har egen ansvarsförsäkring

Det är viktigt med att anlita ett ansvarsfullt företag för allt som ska göras hemma hos en. Skulle det hända något – och det är lätt hänt – ska det inte gå på din hem- eller villaförsäkring. Allt sådant ska gå på företagets egen försäkring.

5. Ger garantier

Har du fått nys om ett företag som ger garantier på sitt bygge kan du lita på att de är noggranna. De vill inte stå för byggkostnaderna om bygget skulle rasa samman. Får du garantier på bygget kan du räkna med att det är bra nog.