Sköter man om sin bänkskiva håller den i många år

En köksrenovering är ett stort projekt som kräver en hel del förberedelser och planering. Köket ska hålla i många år och det är viktigt att både skåp, lådor och bänkskiva monteras på rätt sätt.

Just valet av bänkskiva kan vara både svårt och dyrt och det är mycket att tänka på för att det ska bli rätt. Det finns bänkskivor i exempelvis rostfritt stål, trä, laminat, kalksten och marmor.
Man bör välja ett material som fungerar utefter hur man nyttjar köket. Tycker man om att laga mat och använder sitt kök ofta ska man givetvis ha en bänkskiva som tål att användas. Självklart kan priset spela roll men bänkskivan ska helst också passa med både stilen och färgen på köket. Olika bänkskivor kräver också olika mycket underhåll och sköter man inte om sin bänkskiva som sig bör så håller den inte särskilt länge.

Laminat eller natursten

Alla bänkskivor har sina för- och nackdelar. Laminat är ett billigt och tåligt material som förbättrats avsevärt med åren och nu finns att köpa i vackra mönster och färger. Nackdelen är att om en skada uppstår eller det kommer in fukt i en skarv så kan skivan lätt svälla. En laminatskiva åldras heller inte vackert och håller därför inte alls lika länge som en bänkskiva i natursten. En skiva i exempelvis marmor eller kalksten är både vacker och levande samtidigt som den är både tidlös och neutralt. Natursten passar därför till de flesta inredningsstilar och färger. Dessutom tål materialet värme och lämpar sig speciellt om man har gasspis. Natursten kräver dock en viss skötsel för att klara av spill och inte fläckas av olika vätskor. Speciellt känsligt är det med citron, vinäger och vin.

Trä eller rostfritt stål

Ett annat levande material som är både vackert och hållbart är trä. En massiv träskiva ger ett varmt och gemytligt intryck. Sköter man om träskivan rätt så åldras den vackert och håller i många år.
En bänkskiva som inte behöver skötas särskilt mycket är den av rostfritt stål. Dessutom är den relativt billig – i alla fall om den inte är specialdesignad med särskilda mått. Däremot blir den lätt repig och kan även bli bucklig om man ställer en väldigt het gryta direkt på den. Men en skiva av rostfritt stål är lätt att hålla ren och passar stilmässigt in i praktiska kök med industridesign där det kanske inte gör så mycket med lite repor.