Slipa om golv ger dig nästan nytt golv

Det är bra detta med att vara miljömedveten, och också handla och agera på ett miljövänligt sätt. Det som är bra, är att inte bara räddar det vår jord och gör att vi inte går mot en smärtsam undergång, utan det som är miljömedvetet och miljövänligt är på samma gång skonsamt mot den egna plånboken.

Släng inte – skänk bort eller sälj

Här tänker vi på att vi inte ska slänga saker som vi inte längre vill ha, utan hellre renovera dem, bevara dem, eller sälja dem, skänka bort dem så att någon annan kan använda det vi inte längre vill ha. Skänker man bort sina gamla saker, kan någon annan köpa de sakerna till en billig slant. Det är så miljövänligt när någon annan kan återanvända det som jag inte vill ha. Och jag kan ju återanvända något som ingen annan vill ha.

Skaffa hållbara material till inredningen

På samma sätt är det med sådant som är hållbart hemma hos oss. Hållbara material är ju stenskivor, trägolv, trälister, trädörrar, träfönster och liknande. Alla dessa material är sådana att man kan renovera dem och de blir nästan som nya. Och har man inte det, kan man gärna skaffa sig dem till sin inredning. Då vet man att de håller för längre tid, och blir snygga när man renoverar dem.

Stenskivor håller ju nästan för evigt. Finns det något mer hållbart? Trä kan man alltid slipa och lacka om, eller måla. På det sättet kan man förnya skåpdörrar och fönster. Och byta ut de delar som är dåliga.

Bevara trägolv med tjock matta

Har man trägolv, är det bland det mest hållbara du kan ha. Många tänker att trägolv är känsliga, men det stämmer inte. Trägolv, om du underhåller dem på rätt sätt, kan hålla i 40-50 år, förutsatt att du behandlar det på rätt sätt. Har man till exempel barn eller husdjur hemma, rekommenderar vi att lägga en stor och tjock matta på golvet för att skydda det. Eller varför inte lägga en heltäckningsmatta på det golvet? Den kan du ha i många år, och sedan när barnen och husdjuren är stora, och inte springer så ofta och leker på golvet, kan du ta bort mattan. Då har du kvar ditt fina trägolv som du har bevarat under mattan.

Slipa om slitet trägolv

Behöver du kan du alltid slipa om trägolv. Då får du fram den fina ytan som du hade när trägolvet var nylagt. Slipar du om det, ser du till att det håller i minst 20-30 år till. Då är behandlingen av trägolvet efter slipningen mycket viktig. Beroende på var trägolvet är och hur du använder det, bör du behandla trägolvet med lack, hårdvax, bets eller olja. Läs mer om hur du kan behandla det här.